Vita viner som går att lagra
Vita viner är inte lagringsbara i samma utsträckning som röda. För att det ska fungera bör de ha en bra balans mellan frukt, alkohol och syra. För dem som vill låta vinerna ligga en hel generation rekommenderas sent skördade och ädelrötade viner med sötma och bra syra. Alsace Vendange Tardive och Séléction de Grains Nobles kan hålla i evigheter.
Anne Trimbach från F.E. Trimbach i Ribauvillé i Alsace är en av de vinproducenter som tillverkar just lagringsbara vita viner. Hon är född på gården och har aldrig funderat på någon annan yrkesbana. Det kan låta självklart för någon som har vinmakeri i blodet, men Anne Trimbach är den första kvinnan i familjen som arbetat heltid med vin, trots att hon tillhör den 13:e generationen. Firman grundades 1626 och består i dag av 44 hektar vingårdar varav 4 hektar i de allra bästa lägena – Grand Cru – även om det aldrig står på Trimbachs etiketter. Anne Trimbach säger att deras rieslingviner är bra att lagra.
– Cuvée Frédéric Émile är som bäst efter minst tio år och blir helt underbar med mognad. Med åldern får vinet fantastiska djupa toner av honung och mineral.
Alsace senaste trend är att blanda olika druvsorter och tillverka viner med druvsötma, men Anne Trimbach använder sig av samma metoder som familjen använt i generationer. Vinerna från Trimbach är och förblir gjorda på en druvsort i taget och är torra, oekade och eleganta. Främst den nobla riesling med sin rena höga syra men även pinot gris och gewurztraminer.
– Om man, som vår familj, har möjlighet att odla rieslingdruvor i de allra bästa lägena så är det ett lätt val, säger Anne Trimbach.
Systembolaget har ett stort urval av matvänliga Alsaceviner gjorda på riesling, pinot gris, pinot blanc och gewurztraminer. De syns också ofta på många restaurangers vinlistor.
Söta viner är roliga att ge bort som student- eller bröllopspresent därför att de kan öppnas efter många år och avnjutas utan tilltugg eller till anklever, blåmögelostar eller färska bär.
Av: Ia Orre
Ia Orre
Ia Orre, blev en av Sveriges första diplomerade sommelierer 1986 och har ett förflutet på franska och svenska krogar. Hon är vinskribent i Elle mat & vin. Sedan ett par månader hjälper Ia Orre franska brasseriet Metropol Palais med att bygga upp en vinkällare.
TORRA VITA ALSACEVINER
Trimbach Riesling 2011, Alsace (nr 2639) 125:- //Ward Wines// Torr och nyanserad elegant riesling med friska toner av gråpäron, citrus, mineral och örter. Drick ett glas i vårsolen eller prova till skaldjur, fläsk, fågel eller getostar.
Pinot Gris Paul Buecher 2012, Alsace (nr 2192) 150:- EKO //People Wine// Smakrikt och torrt men druvigt med bra kraft som fungerar fint till mat med lite sälta och som allround-vin. Passar utmärkt till charkuterier, ugnsbakad fisk eller kyckling men även till hårdostar eller till buffé med svenska smaker som västerbottenpaj med löjrom, skagenröra, rensteksröra på rågbröd eller midsommarens inkokta lax (var dock försiktig med ättikan och byt gärna ut den mot citron).
Domaine Marcel Deiss Riesling 2012, Alsace (nr 90078) 181:- //Johan Lidby Vinhandel// Torrt men mycket fruktigt rieslingvin med rena toner av honung, blodapelsin, äpple, örter och mineral. Tillverkat av biodynamikerna Marie-Hélène och Marcel Deiss. Vinet kan lagras.
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2007, Alsace (nr 72943) 339:- //Ward Wines// En torr prestigeriesling från Grand Cru-vingårdarna Osterberg och Geisberg som ligger alldeles i anslutning till vineriet i Ribeauvillé. Vinstockarna är över 45 år gamla och ger koncentrerade viner med elegant och fyllig smak av päron, citrus, mineral och örter med ett stänk av honungssmak. God nu men kan lagras ytterligare tio år.
Cuvée Ste Catherine Riesling 2011, Domaine Weinbach, Alsace (nr 99206) 401:- //Prime Wine// Torrt och elegant fylligt rieslingvin med finess och rena fruktiga toner av päron, citrus, fläder och mineral. Gjort av madame Faller och hennes döttrar.
Trimbach Riesling Clos Ste Hune 2007, Alsace (Beställningssortiment nr 72328) 1 125:- //Ward Wines// Mycket torr och exklusiv riesling med stram syra och begynnande mognad. Nyanserad smak av äpple, tydlig mineralkaraktär och toner av krusbär, gummi, honung och örter. Kan lagras i ytterligare ett par decennier.
SÖTA VITA VINER
Trimbach Gewurztraminer Vendanges Tardive 2011, Alsace (Beställningssortiment 75724) 199:- (375 ml) //Ward Wines// En sent skördad Gewurztraminer som räknas som halvtorr med fin sötma och syra i balans. Vinet har toner av exotiska frukter, kryddor och honung och passar utmärkt till en smakrik munsterost från Alsace, gåslever eller fruktdesserter med naturlig sötma.
Gewurztraminer 2001 Sélection de Grains Nobles, Domaine Weinbach, Alsace (Beställningssortiment nr 87990) 899:- (375 ml) //Prime Wines// För den som inte orkar vänta kan man med lite tur hitta äldre viner som redan fått en viss mognad, som denna Gewurztraminer från 2001. En elegant gyllengul söt intensiv men balanserad nektar gjord på handskördade ädelrötade druvor som plockats bär för bär.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.