VNV Global investerar när Voi tar in 25 miljoner dollar

Mikromobilitetsoperatören Voi har genomfört en övertecknad finansieringsrunda om 25 miljoner dollar, cirka 256 miljoner kronor, och dessutom säkrat ytterligare skuldfinansiering för fordon.
VNV Global investerar när Voi tar in 25 miljoner dollar - Voi
Foto: Voi

Det framgår av ett pressmeddelande.

Befintliga aktieägare deltog i rundan, inklusive VNV Global Raine Group, Nineyards Equity, Balderton, Creandum, Project A, Stena, Black Ice Capital och andra, inklusive grundarna och anställda.

VNV Global investerade ytterligare 5 miljoner dollar i Voi och konverterade sin befintliga investering i form av konvertibellån om cirka 18,7 miljoner dollar till aktier. Investmentbolagets totala ägarandel i Voi uppgår till 80 miljoner dollar och ägandet är 20,9 procent på fullt utspädd basis efter transaktionen.

I samband med rundan har cirka 85 miljoner dollar i konvertibla låneobligationer från 2021 omvandlats till aktier.

Voi uppger att finansieringsrundan följer på ett starkt 2023 med över 68 miljoner resor, vilket beskrivs vara ett nytt rekord.

”Vi hade ett starkt 2023 där vi fortsatte att växa samtidigt som vi förbättrade marginalerna på alla nivåer. Under de senaste två åren har vår omsättning ökat med nästan 50 procent, vår bruttovinst har mer än fördubblats, och vi har minskat våra fasta kostnader med nästan 50 procent. Under 2023 uppnådde vi vårt första kvartal med ett positivt EBIT-resultat på gruppnivå, och vi fortsätter att fokusera på vårt mål att uppnå full lönsamhet och positivt kassaflöde”, uppger Fredrik Hjelm, VD för Voi, i en kommentar.

Med kapitaltillskottet och skuldfinansieringen ska Voi under våren bland annat utöka sin flotta på befintliga och nya marknader med elcyklar av tredje generationen och elsparkcyklar av sjunde generationen.

”Vi har varit stolta partners till Voi från allra första början, och vi fortsätter att imponeras av teamets exceptionella exekvering. Under de senaste åren har teamet övergått från tillväxt-framför-allt till hållbar tillväxt, visat branschledande effektivitet och har ett starkt track record med både användare och städer. Voi fortsätter att leda omvandlingen av mobilitet över Europa, och vi är glada att delta i denna finansiering som kommer att ta Voi till lönsamhet. Vi ser fram emot att fortsätta stödja Fredrik och teamet”, kommenterar VNV Globals VD Per Brilioth.

Till Di Digital säger Fredrik Hjelm att en börsnotering helt klart är aktuell på några års sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco