Volvo Cars skär ner med 1 300 tjänster i Sverige

Biltillverkaren Volvo Cars vidtar omstruktureringsåtgärder och kommer att minska personalstyrkan i Sverige med 1300 personer.
Volvos VD Jim Rowan.
Volvos VD Jim Rowan. Foto: Anders Wiklund / TT

Volvo Cars strategiska ambitioner för framtiden är att öka tillväxten och bli 100 procent elektrisk till 2030, samtidigt som koncernen hela tiden minskar sitt totala CO2-avtryck.

“Som ett resultat av detta tillkännager företaget idag att man kommer att genomföra en uppskattad minskning av omkring 1 300 tjänster i Sverige”, skriver Volvo Cars.

Omkring 1 100 tjänster kommer att minskas vid den globala operativa enheten Volvo Personvagnar och Volvo Cars har idag förhandlat med facket och lagt ett varsel för detta antal tjänster till Arbetsförmedlingen.

De återstående 200 befattningarna kommer att identifieras efter en översyn av Volvo Cars olika legala enheter i Sverige. Ovanstående representerar 6 procent av det totala antalet anställda i Sverige.

Företaget kommer dessutom att minska kostnaderna och öka effektiviteten i sin globala verksamhet under de kommande månaderna, inklusive en översyn och minskning av antalet konsulter och köpta tjänster.

Arbetare inom bolagets bilproduktion kommer inte att påverkas i detta skede.

“De kostnadsåtgärder vi vidtog förra året har börjat ge resultat inom några nyckelområden, så som materialkostnader. Men det är tydligt att vi måste göra mer. Ekonomisk motvind, ökade råvarupriser och ökad konkurrens kommer sannolikt att förbli en utmaning för vår bransch under en tid”, kommenterar Jim Rowan, VD för Volvo Cars.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.