Wall: ”Botten är inte nådd”

Finansmagnaten Anders Wall har de senaste åren tagit ett steg bakåt på näringslivsscenen, men har nu goda skäl att kliva fram i ljuset igen. Hans industrigrupp Beijer-Alma har en rekordhöst bakom sig, med kurslyft på 40 procent, men generellt sett spår han en negativ börs de närmaste månaderna. ”Botten är inte nådd än”, säger han i en intervju med Ekonomi24.

Anders Wall var länge den okrönte kungen i 1980-talets Näringslivssverige, men har de senaste två åren fått finna sig i att stå i skuggan av sonen Johan som i egenskap av grundare till Net Solutions och VD för Framfab varit en av IT-branschens huvudpersoner.

Men medan såväl Framfab som många andra bolag haft det minst sagt motigt på börsen under hösten har hans Beijer-Alma klättrat med över 40 procent.

”Framtiden ser mycket ljus ut för bolaget. Den omfattande omsvängning mot telekom som vi hållit på med sedan en tid har uppenbarligen betalat sig, och vi är glada att marknaden förstår vad det är vi håller på med.”

Du har ju varit med om uppgång och fall tidigare, hur ser det på förra årets svängiga börs och den spruckna IT-bubblan? ”Tittar man på IT-företag och e-handelsaktörer ser man att de väldigt snabbt förbrukat sina reserver och många av dem kommer att få svårt att komma igen. Å andra sidan finns det några bra bolag som kommer att kunna bli något stort, och som dessutom är väldigt billiga nu efter raset. Lyckas man kombinera den outnyttjade kunskapen som finns i dem med den traditionella industrin finns det en stor potential.”

Många av dina kollegor till finansmän, bland annat Patrik Brummer och Robert Weil, är fortfarande negativa till börsutvecklingen den närmaste tiden, hur ser du på börsklimatet generellt sett?

”Jag är beredd att hålla med dem, botten är inte nådd än. Men på längre sikt är jag positiv. Jag tror att vi kommer att få se högre vinster och höjda utdelningar från många av de klassiska industriföretagen redan i år. Den stundande rapportfloden kommer nog att rymma många positiva överraskningar vilket kan leda till överkurser senare i år. Av det skälet tror jag att vi har ett mycket spännande börsår framför oss, men just nu kan jag tänka mig att det sjunker en bit till.”

Vilken del av IT-sektorn är mest undervärderad? ”De som har en egen produkt att luta sig mot står i en klass för sig, jämfört med många tjänste- och serviceföretag som ju bygger på andras produkter. Men det finns säkert ett och annat konsultbolag som är en bra investering just nu också.”

Din son, Johan Wall, är i full fart med att få ordning på ett av dem – Framfab. Vilka råd har du givit honom? ”Det är svårt att säga något konkret, Johan har väldigt mycket idéer själv. Men visst talar vi en hel del affärer. Inte minst för att han sitter som styrelseledamot i Beijer-Alma, och en högt uppskattad sådan eftersom han bidrar med den nya ekonomins tänkande i bolaget.”

Tack vare höstens kurslyft i Bejer-Alma, parallellt med raset i Framfab, är du återigen rikare än vad han är. Är det inte lite kul att reta honom för det? ”Ha ha, sådana saker talar vi däremot aldrig om kan jag meddela.”

Personligen verkar du mest vara engagerad i att locka företag till din hembygd i Morgongåva, hur går det? ”Jo, tack, det ska nog gå bra. Det är lite av en sidoverksamhet men har en särskild plats i mitt hjärta. De närmaste åren kommer vi att investera 25 Mkr för att skapa förutsättningar för ett lokalt näringsliv och vi har 36 000 kvadratmeter lokaler – med möjligheter för lagerverksamhet, distribution, försäljning och service – till vårt förfogande. Bland annat för vi diskussion med ett antal företag om etablering av call centers.”

Vilka är dina bästa övertalningsargument? ”Konkurrenskraftiga hyror. Aktiv kommunlending som jobbar för en allt bättre infrastrujtur i området. 25 minuter med bil till till Uppsala och nära till Arlanda-Stockholm-regionen. Och så är det så förbannat vackert.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.