Warren Buffetts Berkshire Hathaway tar nedskrivning kopplat till bedrägeri

Warren Buffetts investeringsjätte Berkshire Hathaway har tagit en nedskrivning på 377 miljoner dollar relaterad till DC Solar. Det framgår av inskickade dokument, rapporterar Bloomberg News.

Det handlar om hundratals miljoner dollar som Berkshire plöjde ned i investeringsfonder från DC Solar. Dessa lovade ”väldigt gynnsamma skattekonsekvenser” men var i själva verket ett Ponzi-bedrägeri.

Förutom Berkshire blev även företag som Progressive Corporation och East West Bancop lurade att investera i fonderna. 

DC Solar började utredas av federala myndigheter kring årsskiftet och begärde konkurs snart efter. Företagets advokat har till nyhetsbyrån sagt att han inte tror att man bedrev ett Ponzi-upplägg.

En Ponzi-bedrägeri är när man ger avkastning till investerare med pengar som man får in från nya investerare. Upplägget blir ohållbart i längden då allt fler investerare behövs för att kompensera de tidigare investerarna.

För Berkshire är nedskrivningen relativt liten givet att man har en aktieportfölj på 190 miljarder dollar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.