Wingefors: Jag tycker som Göran Persson – skulden ska minska med 6,6 miljarder

Embracer har nu två kvartal på sig att minska nettoskulden med 6,6 miljarder kronor för att lyckas nå skuldsättningsmålet.
"Det är ett stort glapp som behöver överbryggas. Men vi känner oss trygga i att kunna nå målet", säger VD Lars Wingefors till Affärsvärlden.
Embracers VD Lars Wingefors håller med Göran Persson om att
Embracers VD Lars Wingefors håller med Göran Persson om att "den som är satt i skuld är aldrig fri". Foto: TT

“Historiskt har jag likt Göran Persson alltid sagt att den som är satt i skuld är aldrig fri. Jag lovade mig själv att aldrig ta på mig för mycket skuld och när vi köpte brädspelsbolaget (Asmodee), som genererar fantastiska kassaflöden, gjorde vi det. Men då befann vi oss i en helt annan finansmarknad. Vid varje givet tillfälle tar man de beslut man tror är rätt.”

Lars Wingefors citat sammanfattar det skifte som Embracer stått inför de senaste åren väl.

Från att ha slukat bolag med ett spetsigt fokus på decentralisering har gamingbolaget tvingats ställa om. I en miljö där pengar kostar pengar i kombination med en mer kräsen konsument är målet nu att trimma ned organisationen, ta hårdare kontroll över investeringarna och fila ned skulden.

Hur planerar ni att balansera en i grunden mer decentraliserad struktur mot numera centralare initiativ?

“Vi kommer fortfarande vara ett decentraliserat bolag, bara att vi kommer addera vissa processer på toppen. En viktig process är att vi tar hårdare kontroll över kapitalallokering och spelutveckling på ett helt annat sätt än innan. Nya- och pågående investeringar granskas hårdare”, säger Embracer-VD:n till Affärsvärlden efter kvartalsrapporten och fortsätter:

“Det kommer leda till mer långsiktiga synergier. Det kommer inte ge någon omedelbar effekt på siffrorna i år.”

Wingefors trygg med att nå målet

Under det andra kvartalet i Embracers brutna räkenskapsår har nettoskulden minskat med 2,2 mdr kr sekventiellt och uppgår numera till 14,6 mdr kr. Målbilden är 8 mdr kr och ska nås under innevarande räkenskapsår.

“Det är ett stort glapp mellan 14,6 och 8 miljarder, men det glappet kommer vi överbrygga genom olika initiativ. Ett är såklart genom det fria kassaflödet under kommande två kvartal. Ett annat är avyttringar av studior. Vi känner oss trygga i att kunna nå målet”, säger Lars Wingefors.

Lars Wingefors, VD för Embracer
Lars Wingefors, VD för Embracer, i sitt eget rum på huvudkontoret i Karlstad. Foto: Tobias Ohls

Det fria kassaflödet under det andra kvartalet uppgick till 387 Mkr, vilket åtminstone tog Danske Bank och Citis analytiker på sängen, som förväntade sig ett fritt kassaflöde kring nollan. Föregående kvartal sågs ett fritt kassaflöde om -600 Mkr.

“Vi har tre segment som ger starka kassaflöden – mobilspel, brädspel och ‘entertainment & services’. Lägger man på Coffestain, inom PC/Konsoll, generar verksamheterna ett ebitda-resultat minus investeringar på över 5 miljarder. Så alla negativa kassaflöden kommer då från resten av verksamheterna. Det är klart att det blir en omedelbar effekt när vi drar ned på investeringarna inom de andra verksamheterna, då skapas starkare kassaflöden.”

“Vi är på väg dit vi ska”

Lars Wingefors betonar att Embracer befinner sig bara i början av omstruktureringsprogrammet.

Hur går det med omstruktureringsprogrammet? 

“I stora drag fortlöper det enligt plan och vi levererar på de mål som satts upp. Vi räknar med att kunna kapa en tredjedel av investeringarna inom PC/Konsoll när vi går in i nästkommande verksamhetsår, i april. Rent siffermässigt är det svårt att se utvecklingen i denna kvartalsrapport då programmet påbörjades i somras – för vi har fortfarande kostnader för personal kvar.”

Ett nyckeltal som Wingefors dock menar på visar på framstegen är minskningen av antalet anställda. Mellan det första och andra kvartalet har 900 personer lämnat. Numera sysselsätter koncernen 15 500 personer.

“Det är ju ett bevis på att vi är på väg dit vi ska.”

Lars Wingefors vill inte ge någon prognos kring hur många anställda som kommer att behöva lämna koncernen.

Stort intresse för Embracer-bolagen

Intresset för Embracer-koncernens bolag är stort, enligt VD Wingefors. Marknaden för transaktioner inom särskilt PC/Konsoll-segmentet uppges vara fortsatt god.

“Vi har ett antal pågående processer relaterade till försäljning av vissa tillgångar. Eventuella avyttringar kommer potentiellt också minska koncernens capex. Exempelvis om ett bolag har kraftigt negativa kassaflöden på grund av de investerar så kommer förstås nyckeltalen förändras i samband med en försäljning av ett sådant bolag”, säger Wingefors.

Embracers justerade rörelseresultat och omsättning kom in något högre än analytikernas förhandstips. För kvartalet är Lars Wingefors särskilt nöjd med försäljningen av spelet Remnant 2.

“Remnant 2 har vi lyckligtvis bäst ROI på, på kassaflödesmått mätt, och det har dragit in 700 Mkr. Gällande de nyligen lanserade spelen har vi haft fyra som fått ett bra mottagande och legat högt på Steams försäljningslista. Det är just den typen av produkter jag vill att vi levererar.”

“Det får man bara acceptera”

Sedan Embracer-aktiens toppnotering våren 2021 har utvecklingen varit svag, ned 80%. I takt med kursfallet har blankarna flockats i aktien. Numera är 7% av kapitalet blankat i Embracer. Lars Wingefors tacklar faktumet med en axelryckning och menar på att det hör till.

“Vi har tagit in över 35 mdr kr från finansmarknaden för att bygga Embracer. Blankarna är en del av finansmarknaden, det får man bara acceptera. Klart att det kan vara lite jobbigt ibland när det sprids desinformation medvetet om bolag, men i grunden är jag positivt inställd till blankning”, säger Wingefors och avslutar:

“Den dagen blankarna ser att vi överlevererar och når de mål vi ska så kanske blankningssiffran förändras – vem vet.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans