Pressat Embracer kapar kostnaderna

Gamingbolaget Embracer tillkännager ett omstruktureringsprogram som väntas bland annat minska kapitalutgifter med 2,9 mdr kronor och skär omkostnaderna med 10% redan i oktober.
Embracers VD Lars Wingefors.
Embracers VD Lars Wingefors (till höger) frågas ut av Martin Arnell, aktieanalytiker från DNB Markets i samband med bolagets kvartalsrapport. Foto: Jessica Gow/ TT

Embracer implementerar programmet omgående. Därutöver aviserar bolaget tillsättning av Matthew Karch som ny interim operativ chef och Phil Rogers som ny interim strategichef. Det framgår av två separata pressmeddelanden.

Omstruktureringsprogrammet innehåller en rad åtgärder, däribland nedläggning av studios och pågående spelutvecklingsprojekt som ännu inte annonserats, skapandet av en mer centraliserad process för granskning av spelinvesteringar och utveckling, samt konsolidering av bolag och verksamheter. Bolaget kommer också att öka den externa finansieringen av internt utvecklade högbudgetspel.

Programmet väntas minska kapitalutgifterna med minst 2,9 miljarder kronor tills räkenskapsåret 2024/25, jämfört med en årstakt om 7,9 miljarder kronor i fjärde kvartalet räkenskapsåret 2022/23.

Vidare väntas programmet också sänka omkostnader med minst 10%, eller minst 0,8 miljarder kronor på en årlig basis, jämfört med årstakten i fjärde kvartalet 2022/23. Programmet förväntas vara fullt implementerat 1 oktober 2023, och minska omkostnaderna med 0,4 miljarder under räkenskapsåret 2023/24.

Enligt Embracer väntas programmet få en neutral påverkan på justerat EBIT för räkenskapsåret 2023/24.

Bolaget upprepar tidigare prognos om justerat EBIT på 7-9 miljarder kronor för räkenskapsåret 2023/24.

Embracer uppskattar att programmet kommer att minska nettoskulden, som uppgick till 15,6 miljarder kronor per utgången av mars i år, till att vara 10 miljarder kronor den 31 mars 2024.

Nya krafter

Vad gäller utnämningen av de nya cheferna är Matthew Karch som ny interim operativ chef idag VD för operativa gruppen Saber Interactive, en roll som han nu lämnar, och Phil Rogers som ny interim strategichef är VD för operativa gruppen Crystal DynamicsEidos, en roll som han fortsätter ha vid sidan av nya interimrollen.

Embracers VD Lars Wingefors har också skrivit ett öppet brev med anledning av omstruktureringen. Han uppger att programmet kommer att omvandla bolaget från sitt nuvarande läge, där man är tungt investerade, till en verksamhet som genererar starkt kassaflöde redan i år. Programmet kommer också minska nettoskulden avsevärt, påpekar Wingefors.

”Verkligheten är den att ju snabbare vi agerar, desto snabbare kommer vi ut som ett starkare företag”, skriver Lars Wingefors om åtgärderna.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco