WWF varnar för svensk kyckling

Världsnaturfonden WWF ger svensk kyckling rött ljus i sin senaste konsumentguide Köttguiden. Orsaken är striktare klimatkriterier och ökade krav på djurvälfärd. Det rapporterar SVT.
Det röda ljuset gäller bara konventionell kyckling och inte kravmärkt, ekologisk eller Svenskt sigill klimatcertifierad.

Branschorganisationen Svensk fågel menar att WWF:s slutsatser är felaktiga.

”Totalt 97% av våra gårdar värmer upp sina stallar med förnybar energi. Dessutom har vi värmeväxlare som sparar energi så att vi kan använda den om och om igen. Den största delen av fodret kommer från svenskt spannmål, vi har inget fiskmjöl och den soja vi använder är certifierad enligt WWF och är GMO-fritt. Och vi jobbar hela tiden med att bli ännu bättre, allt fler har exempelvis solceller på sin gård”, skriver Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande för föreningen, i ett pressmeddelande.

WWF menar att kycklingbranschen gått under radarn under en längre tid. Kycklingarna äter såväl soja som icke-ekologiskt spannmål.

Börsnoterade Scandi Standard är en producent av kyckling.