Ytterligare uppgångsdag väntas på börsen

På fredagen väntas börserna öppna i positivt territorium efter ytterligare penningpolitiska lättnader.

Riksbanken har beslutat om ett antal nya åtgärder för att mildra effekterna på den svenska ekonomin och motverka den pågående marknadsoron. Myndigheten kommer att erbjuda lån i amerikanska dollar och köpa värdepapper utgivna av icke-finansiella företag.

Stefan Ingves framhåller även att Riksbanken står beredd för ytterligare stimulanser om så krävs.

Även på global nivå fortsätter centralbanker och regeringar att stimulera för att motverka de negativa effekterna från coronaviruset.

Vid 8.25-tiden indikerade förhandeln på IG Markets en uppgång om 4,2 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-indexet. Terminen för tyska DAX-indexet visade en uppgång om 4,1 procent samtidigt som terminen för brittiska FTSE100 pekade upp 3,3 procent. Efter torsdagens uppgång på USA-börserna vittnade terminerna om en fortsatt positiv trend. På Asienbörserna rådde en mixad utveckling.

På bolagsnivå har Swedbank på torsdagskvällen fått en sanktionsavgift om 4 miljarder kronor och en varning från Finansinspektionen efter penningtvättsbrister inom bankens baltiska verksamhet. Myndigheten fastställde sanktionsavgiften till cirka 71 procent av den bedömda maximala avgiften.

I coronavirusets spår har lastbilskoncernen Volvo beslutat att ställa in bolagets extrautdelning om 7:50 kronor per aktie, men behåller dock ordinarie utdelning om 5:50 kronor per akite.

”Volvokoncernen har en stark finansiell ställning och god likviditet, men sedan styrelsen lämnade sitt ursprungliga utdelningsförslag har affärsläget förändrats avsevärt. Många av koncernens fabriker är, eller kommer att, stängas temporärt och det är för närvarande inte möjligt att bedöma för hur länge”, motiverade bolaget.

Managementkonsultbolaget Capacent har beslutat att ingen utdelning ska lämnas för året.

Kullagerföretaget SKF har meddelat att bolaget vidtar åtgärder inkluderande stängning av fabriker, kostnadsbesparingar, personalneddragningar samt ökad arbetskraftsflexibilitet.

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining, med koppar- och guldtillgångar på gränsen mellan Chile och Argentina, rapporterar en nettoförlust om 8,0 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2019 (-6,2). För helåret 2019 blev resultatet -28,6 miljoner dollar (-28,9).

En handfull insynsaffärer har gjorts där Epirocs vd Helena Hedblom har köpt drygt 12.000 A-aktier i bolaget för 1 miljoner kronor.

Novobis, ett bolag som är kopplat till finansmannen Rolf Lundström, har den 16 mars sålt nästan 290.000 aktier i Scandic Hotels för strax över 11 miljoner kronor. Rolf Lundström har även via Novobis sålt cirka 750.000 aktier i kasinospelleverantören Net Ent, en affär värd 12,3 miljoner kronor.

Bland morgonens rekommendationsändringar har Morgan Stanley sänkt sin rekommendation för Hexagon till undervikt från jämvikt och även sänkt riktkursen till 495 från 540 kronor.

Handelsbanken har höjt sin rekommendation för Skistar till köp från behåll men vridit ned riktkursen till 81 från 126 kronor.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Boliden till köp från behåll. Riktkursen skruvas dock ned till 220 från 260 kronor.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.