Zuckerberg förhörd om kartellbildning

Det sociala mediebolaget Facebook bekräftade på torsdagskvällen att vd:n och grundaren Mark Zuckerberg förhörts av USA:s handelskommission FTC i en utredning rörande kartellbildning och antikonkurrens, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: Andrew Harnik

USA:s handelskommission FTC har bedrivit utredning i frågan sedan i juni 2019, en utredning som centrerar kring om Facebook har bedrivit sin affärsverksamhet med konkurrenshämmande medel.

Liknande utredningar finns också hos flera andra amerikanska myndigheter, bland annat justitiedepartementet DOJ och riksåklagaren.

Enligt Politico, som avslöjade förhöret innan Facebook bekräftade, pågick förhöret under två dagar över länk. Vad som avhandlades inkluderar sociala medietjänsten, digital annonsering och onlinepubliceringstjänster”, enligt nyhetssajten.

Det var till just DOJ som Facebook i juli 2019 gick med på en förlikning för att lägga ned en tidigare utredning om försäljning av användardata, en härva som centrerade kring dataskandalen med analysföretaget Cambridge Analytica. Boten kostade Facebook i sammanhanget rekordhöga 5 miljarder dollar.

FTC kritiserades i samband med den tidigare utredningen avseende beslutet inte kalla Mark Zuckerberg som ett av de vittnen som förhördes.