Tung vecka för portföljen

Aktiva portföljen hängde inte med börsen upp i förra veckan. Denna vecka ser vi fram emot Swedish Matchs delårsrapport.
Tung vecka för portföljen - port_v42_17_binary_6878994.png

Efter torsdagen i förra veckan var Stockholmsbörsen ner en aning, men rapportrallyn i indextunga fordonskoncernen Volvo och telekomleverantören Ericsson på fredagen fick index att stänga upp knappt 1,0 procent för veckan. Aktiva portföljen gick åt motsatt håll och tappade 0,4 procent då flera av våra mindre innehav, däribland Eastnine och Björn Borg, gick emot strömmen och backade något.

Medicinteknikbolaget Getinges delårsrapport fick initialt ett svagt mottagande, då resultatet kom in klart under förväntan. Aktien var som mest ner nära 6 procent, men avslutade sedan starkt och stängde upp 0,9 procent under veckan. Varför detta?

Först och främst skulle vi lyfta fram den organiska orderingången, vilken ökade med 4,7 procent. Det var den bästa siffran på två år och signalerar att bättre resultatsiffror sannolikt väntar de närmaste kvartalen. Getinges usla organiska tillväxt har varit en av bolagets största svagheter de senaste åren.

Vidare är innevarande år redan ett förlorat år resultatmässigt och det är inte ovanligt att nya vd:ar ”rensar ut” under första året för att sedan leverera. Särnoteringen av affärsområdet Patient & Post-Acute Care i nya börsbolaget Arjo ser nu ut att ske redan i år, vilket bör synliggöra värden. Slutligen noterar vi att aktien är en av de mest avskydda bland analytikerna, bara tre av 16 har en köprekommendation, enligt Factset. Aktiva portföljen behåller.

I veckan redovisar tobaksbolaget Swedish Match sin niomånadsrapport på fredag. Det blir extra intressant att höra ledningens kommentarer om konkurrensläget inom snus i Skandinavien efter den senaste tidens tecken på att priserna är på väg upp. Vidare lär vi få mer information om ledningens tankar kring förvärvet av danska snus- och tuggpåsbolaget V2 Tobacco.

På makrofronten kan beskedet om vem som blir nästa chef över den amerikanska centralbanken Federal Reserve möjligen påverka börsen, i synnerhet om president Donald Trump väljer någon mer hökaktig som förordar högre räntor. En sådan som uppges vara en av kandidaterna för jobbet är Stanfordekonomen John Taylor.

Portföljen lämnas oförändrad denna vecka. Positionen i Xact Bear hänger dock löst om börsen visar fortsatt styrka. En riktig spekulationstopp i stil med 2000 kan inte uteslutas om konjunkturen är fortsatt stark samtidigt som centralbankerna är försiktiga med att dra tillbaka stimulanserna och höja räntorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets