Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

33 nya vinnare

2017-04-04 19:00
Förra årets 33-listevinnare på finalen i Münchenbryggeriet i Stockholm. Foto: Teodor Axlund

Unga och lovande. Här är 33 företag som kommer att låta tala om sig. För tionde året i rad har Affärsvärlden och Ny Teknik utsett Sveriges mest lovande unga teknikbolag.

Många av bolagen på Affärsvärldens och Ny Tekniks 33-lista var unga och små när de kom med, och har sedan vuxit och blivit världssuccéer. Truecaller, Spotify och Yubico är bara några exempel.

Mellan 2008 och 2016 har sammanlagt 190 bolag varit med på listan. Och nu kan alltså ytterligare 33 bolag sålla sig till dem som passerat igenom Affärsvärldens och Ny Tekniks nålsöga.

Självlärande system, bildigenkänningsteknik och internet of things, iot, är heta teknikområden i branschen just nu. Dessa trender märks tydligt bland årets vinnare.

Extra intressant är hur de olika teknikerna många gånger sammanstrålar i ett och samma bolag. Några exempel:

Spectronic Medical, kombinerar nyskapande bildanalysteknik med artificiell intelligens för att göra det möjligt med skonsammare cancerbehandlingar.

Aifloo har tagit fram ett nytt slags trygghetslarm byggt på en iot-lösning som regi­strerar rörelser hos pensionärer för att exempelvis veta om de äter och rör sig ordentligt.

Saab-avknoppningen Cind använder sig av militär 3d-stereokamerateknik för att mäta timmer på ett mer exakt och effektivt sätt.

Cbot vill revolutionera byggsektorn med en flyttbar robot som är laddad med bildseendeteknik, kameror, lasrar och smarta algoritmer för att kunna lägga golvplattor utan mänsklig hjälp.

Manomotion siktar på att skapa nästa generations datormus genom att skapa 3d-modeller av dina händer med en vanlig mobilkamera.

Flera av 33-bolagen som var med i fjol har också tagit viktiga steg framåt. Det gör att de förtjänar en plats på listan även i år. Här märks bland annat Anima, som efter stort hemlighetsmakeri och ett 18 månader långt utvecklingsarbete har släppt sin svensk­utvecklade smartklocka.

Energiteknikbolaget Againity, med teknik som förvandlar spillvärme till el och varmvatten, har installerat två nya an­läggningar i Sverige och är på väg ut i världen.

Springworks, som kopplar upp bilar till internet med hjälp en dosa, fick under året ett viktigt genombrott när tjänsten Telia Sense lanserades i november.

Den här bilagan markerar höjdpunkten för vårt arbete med 33-listan för 2017. Men vi har redan börjat spana efter heta kanditater till nästa års lista.

Har du tips på något företag som vi borde titta närmare på? Saknar du ett bolag på årets lista?

Mejla: kalle.wiklund@affarsvarlden.se.

 

Så här gjorde vi 33-listan

För att få vara med på ­listan krävs att bolaget är:

Max sju år (startat verksamheten 2010 eller senare).

Baserat på en teknisk innovation med internationell potential och har förutsättningar att förändra spelreglerna i sin bransch.

Sverigebaserat.

Onoterat.

Vem som helst kan nominera ett bolag till 33-listan via hemsidan. Till årets lista kom det in drygt 200 nomineringar. Fyra av de bolagen fick sin plats på listan genom att vinna de ­regionala finalerna:

Epishine (Linköping).

Luna LEC (Umeå).

Spectronic Medical (Malmö).

1928 Diagnostics (Göteborg).

Vinnarna i regionfinalerna utsågs av en jury på respektive ort.

Övriga vinnare har utsetts av redaktionen.

Projektledare: Kalle Wiklund

Kalle Wiklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom