Affärsjuristen: Brott mot sanktioner är mycket värre

Att medverka till brott mot sanktioner är något helt annat - och betydligt värre - än att medverka till penningtvätt. Den bedömningen gör affärsjuristen Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, i en intervju med Dagens Nyheter.
Affärsjuristen: Brott mot sanktioner är mycket värre - swedbank-700_binary_6953691.jpg

Han noterar att amerikanska myndigheter har stora befogenheter att straffa utländska företag som begår brottsliga handlingar, och redan brott mot penningtvättlagarna leder ofta till miljardböter.

”Men att medverka till brott mot sanktioner är mycket, mycket värre”, säger Peter Utterström till tidningen.

Skälet till att detta är så mycket värre är att det anses vara enklare för en bank att hålla koll på en sanktionslista med namngivna personer, företag och länder, än att ha ett heltäckande skydd mot penningtvätt.

”Det finns inte vårdslöshet eller slarv i de lägena. Har man handlat med fel person i sanktionsavseende är man rökt”, säger Peter Utterström.

Sparekonomerna om Swedbank: Redan inprisat i kursen Sparekonomerna Joakim Bornold, Johanna Kull och Frida Bratt tror inte på särskilt allvarliga konsekvenser för Swedbank efter de nya uppgiterna i Uppdrag Granskning.  

Advokaten räknar med att konsekvenserna för Swedbank, om brott mot sanktionerna kan bevisas, kan bli ytterst allvarliga och betydligt värre än om det ”endast” hade handlat om penningtvätt.

”Det kan bli ytterligare höjda avgifter till amerikanska myndigheter – och då pratar vi förmodligen miljarder dollar. Telia fick 7 miljarder kronor. Det kommer förmodligen att verka som en morgonbris i jämförelse”, säger Peter Utterström, som även pekar på risken för att amerikanska myndigheter kan hindra banken från att handla med dollar.

Swedbank kan ha brutit mot USA-sanktionerUSA utreder om Swedbank har medverkat till brott mot de sanktioner som USA införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön i Ukraina, framkommer i det nya programmet av Uppdrag Granskning. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.