AFV: Köpläge för den som vill äga olja

De som vill investera i behovet av olja i närtid bör kika på Blackpearl. Här erbjuds billigt kassaflöde plus en gigantisk gratisoption.

KÖP Råvarufamiljen Lundin har genom åren tagit en uppsjö av sfärbolag till svenska börslistor. Ett lite bortglömt case som Affärsvärlden inte synat sedan nr 47/2011 är oljebolaget Blackpearl Resources, verksamt i Kanadas västra oljesandregion.

Blackpearl har snart slutfört andra fasen av Onion Lake-fyndighetens termiska utbyggnad. Det ökar bolagets produktion från runt 10 000 fat per dag till 15 000–16 000 i snitt för 2019, och tekniken med ånginjektion sänker kostnaden och ökar den potentiella vinstmarginalen per fat.

Affärsvärlden ser Onion Lake sänka Blackpearls värdering från 11 gånger det operativa kassaflödet 2017, ev/ocf, till mycket låga ev/ocf 6 för 2019.

På köpet fås den stora oljesandfyndigheten Blackrod, som har regulatoriska och miljömässiga godkännanden för 80 000 fat per dag, en mångdubblarpotential som bolaget haft länge. Problemet är att det krävs amerikanska WTI-råoljepriser på stadigt norr om 55 dollar fatet för att projektet ska fungera ekonomiskt. Om inte priserna stiger markant, eller rätt partner dyker upp, är nya arbetshypotesen att Blackrod ligger i malpåse till runt år 2023.

Föga oväntat är aktiens största hot – och möjlighet – oljeprisets bana. Kraschar WTI återigen till 26 dollar fatet ger dagens förutsättningar inte en kassaflödespositiv tjockoljeaffär. Och förr eller senare tar fallande kostnader för förnybar energi bort ekonomin ur oljeutvinning.

Realisten ser till trögrörliga efterfråge- och utbudsprognoser för olja samt oljans roll i världsekonomin. För den som dessutom vill äga olja ser Affärsvärlden köpläge i Blackpearl, med brasklappen att risken är hög.

Detta är en kortversion av Oljebolag med hävstång. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco