Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Hökaktigt besked från Riksbanken

2020-02-12 14:47
Sveriges Riksbank, Brunkebergs torg. Foto: Johan Jeppsson/TT

Riksbankens räntebesked var i princip helt i linje med förväntningarna. Sänkningen av inflationsprognosen överraskade något, men påverkade inte förväntningarna om en oförändrad ränta.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är väldigt mycket i linje med förväntningarna, både räntebeskedet och räntebanan, liksom att direktionen var enig. Det är väldigt svårt att hitta något att ta på förutom det väldigt förväntade", säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén till Nyhetsbyrån Direkt.

Han noterar att Riksbanken drog ned inflationsbanan i år, också det väldigt förväntat med tanke på de fallande energipriserna.

Handelsbanken håller fast vid tidigare bedömning att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad både i år och nästa år.

"Sedan tycker vi i den här miljön att det är rimligt att marknaden prissätter en något högre sannolikhet för en sänkning snarare än en höjning, men tröskeln åt endera hållet är väldigt hög", säger Claes Måhlén.

Mats Hydén på Nordea skriver att Riksbankens besked var "hökaktigt oförändrat" givet den stora nedrevideringen av inflationsbanan. Det påverkar dock inte Nordeas bild att räntan hålls oförändrad under 2020.

Swedbank beskriver beskedet som "tråkigt" och tror fortsatt att räntan ligger kvar på noll under 2020 och 2021.

Capital Economics tror att de kommer behöva agera.

"Direktionen ser ut att vara nöjd med att ligga kvar i ett vänta och se-läge så länge, men vi misstänker att de kommer behöva lätta på politiken så småningom", skriver David Oxley, seniorekonom för Europa, på Capital Economics.

Han beskriver tonen i pressmeddelandet som balanserad och att det är lika svårt som vanligt att dechiffrera Riksbankens reaktionsfunktion.

Capital Economics tror dock fortsatt att nästa rörelse av reporäntan mer sannolikt är nedåt än uppåt.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom