Bank of England låter räntan ligga

Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,10 procent efter det penningpolitiska mötet på torsdagen.
Bank of England låter räntan ligga - bank-of-england-boe-700_binary_6947279.jpg

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

Policykommittén, MPC, var enig om besluten.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytikerna att styrräntan skulle lämnas oförändrad på 0,1 procent.

Senast Bank of England justerade basräntan var den 19 mars 2020, då den sänktes med 15 punkter till 0,1 procent.

Bank of England meddelade även att den lämnar målet för tillgångsköp oförändrat till 645 miljarder pund, Väntat var oförändrade nivåer.

Målet för tillgångsköp utökades med 200 miljarder pund den 19 mars.

Kommittén konstaterar att virusspridningen och de åtgärder som sannolikts behövs för att begränsa den har ökat signifikant. De ekonomiska konsekvenserna börjar också bli allt mer tydliga och “en kraftig reduktion i aktiviteten är trolig”.

“Givet allvaret i denna störning finns risk för långsiktiga skador på ekonomin, i synnerhet om det blir företagskonkurser i stor skala eller signifikant stigande arbetslöshet”, skriver MPC.

Kommittén konstaterar att det ännu inte går att bedöma den exakta magnituden av den ekonomiska chocken från coronaviruset, men det är troligt att globala BNP kommer att falla kraftigt under första halvåret och arbetslösheten kommer att stiga snabbt i många ekonomier.

MPC kommer att fortsätta att bevaka situationen noga och står, i enlighet med centralbankens uppdrag, redo att agera ytterligare vid behov för att förhindra en omotiverad åtstramning i de finansiella förhållandena och för att stödja ekonomin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.