Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bank of England låter räntan ligga

2020-03-26 13:04
Foto: AP Photo/Matt Dunham/TT

Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,10 procent efter det penningpolitiska mötet på torsdagen.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

Policykommittén, MPC, var enig om besluten.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytikerna att styrräntan skulle lämnas oförändrad på 0,1 procent.

Senast Bank of England justerade basräntan var den 19 mars 2020, då den sänktes med 15 punkter till 0,1 procent.

Bank of England meddelade även att den lämnar målet för tillgångsköp oförändrat till 645 miljarder pund, Väntat var oförändrade nivåer.

Målet för tillgångsköp utökades med 200 miljarder pund den 19 mars.

Kommittén konstaterar att virusspridningen och de åtgärder som sannolikts behövs för att begränsa den har ökat signifikant. De ekonomiska konsekvenserna börjar också bli allt mer tydliga och "en kraftig reduktion i aktiviteten är trolig".

"Givet allvaret i denna störning finns risk för långsiktiga skador på ekonomin, i synnerhet om det blir företagskonkurser i stor skala eller signifikant stigande arbetslöshet", skriver MPC.

Kommittén konstaterar att det ännu inte går att bedöma den exakta magnituden av den ekonomiska chocken från coronaviruset, men det är troligt att globala BNP kommer att falla kraftigt under första halvåret och arbetslösheten kommer att stiga snabbt i många ekonomier.

MPC kommer att fortsätta att bevaka situationen noga och står, i enlighet med centralbankens uppdrag, redo att agera ytterligare vid behov för att förhindra en omotiverad åtstramning i de finansiella förhållandena och för att stödja ekonomin.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom