Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Billig storbanksutmanare

2019-10-09 18:05
Foto: SBANKEN

ANALYS Efter en tillfällig svacka borde norska banken snart vara tillbaka i tillväxtspåret igen. Aktien ser köpvärd ut.

KÖP De senaste åren har varit en prövningens tid för aktieägarna i nordiska storbanker. De som lyckats undvika minorna i penningtvättssolkade Swedbank eller Danske Bank kanske hoppade på den notoriska underpresteraren Nordea, med branschens sämsta kostnadskontroll. Eller kontorsfokuserade Handelsbanken som försöker finna en ny identitet i en alltmer digital värld.

Och de relativa vinnarna som valt SEB har ändå inte varit någon kanonaffär direkt, för hela branschen brottas med allehanda problem: ny teknik som öppnar upp för hårdare konkurrens, ökad pristransparens inom exempelvis bolån, ständigt tillkommande regleringar som driver kostnader och, som lök på laxen, extrem penningpolitik som sätter press på räntenettot. Mot strömmen – och bättre än Stockholmsbörsen – har däremot den norska duon DNB och Sbanken utvecklats.

Sbanken grundades våren 2000 och var den första rena internetbanken i Norge. Banken var då en norsk filial till den svenska internetbanken Skandiabanken. Hösten 2015 knoppades norska Skandiabanken av och börsnoterades på Oslobörsen. Två år senare bytte banken namn till Sbanken.

Historiskt har Sbanken varit en ren retailbank som kännetecknats av låga kostnader och hög kundnöjdhet. Banken skryter gärna om att den 17 år i rad haft de mest nöjda och lojala kunderna. Det avspeglas också i en väldigt fin finansiell historik. Senaste året har aktien dock tappat omkring 30 procent på börsen, och det av flera skäl.

Lägre tillväxttakt, osäkerhet kring ett ledningsbyte, regleringsoro och prispress förklarar mycket av Sbankens trista kursutveckling. Mot det ska ställas att banken i samband med de senaste norska styrräntehöjningarna valt att höja sina räntor, vilket indikerar en stärkt räntemarginal framöver. Dessutom har Sbanken investerat i att utveckla en internetbank för småföretagssegmentet. Denna lanserades så sent som i slutet av juni och kommer således att börja synas i räkenskaperna under andra halvåret.

Affärsvärlden kalkylerar med ett bättre andra halvår och nästa år för Sbanken. P/e-talet faller då under 9 på prognosen för 2020. Det framstår som en väl låg värdering. Köp.

Detta är en kortversion av Goda förutsättningar i norska banken. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom