Börsvärlden än lite dyrare

Flertalet av världens större börser är dyrare än förra sommaren. Tillväxtmarknadsrabatten består men har minskat.

Tabellen visar analysfirman Starcapitals värderingstal för hela börser globalt. Statistiken presenterades senast i nr 38/2017 och ger en grov guide till vilka börser som fyndvärderas och vilka som har popularitetspremie.

Världsindex vid slutet av januari, precis före den turbulenta starten på februari, hade rusat iväg till ett cykliskt justerat p/e-tal, cape, på 25 och en egenkapital­värdering, p/b, på 2,3. Dessa relativt höga värderingsnivåer pekar enligt Starcapitals modell mot runt 5 procents real avkastning de närmaste 10–15 åren. Det är en procentenhet lägre än prognosen vid halvårsskiftet förra sommaren. Även om det kan låta lite innebär det en betydande försämring för långtidsavkastningen när utdelningar måste återinvesteras på dyr börs i stället för på billig.

Tillväxtmarknaders rabatt mot mogna marknader består, men förstnämnda har uppvärderats snabbare så värderingsgapet krymper. Framåt väntas ungefär 6,5 procents real långtidsavkastning på tillväxtmarknader mot knappa 5 procent på mogna marknader.

På landsnivå ligger EU:s stora krishärd Grekland kvar i tabellens översta fynddel, tillsammans med Ryssland och Turkiet. En intressant förändring är att flera stora asiatiska marknader rört sig mot denna billiga del, med Singapore på delad plats tre, Sydkorea som åtta och Kina som delad tolva.

På cape 22 och p/b 2,1 väntas svenska aktier ge knappa 6 procent realt de närmaste 10–15 åren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.