Cykliskt i topp på börsen

Med måndagens uppgång i ryggen fortsatte Stockholmsbörsen att handlas i positivt territorium vid lunchtid på tisdagen.

Mars månad har kännetecknats som en av de sämsta börsmånaderna någonsin i spåren av coronaviruset och marknaden verkade stå inför en åtminstone tillfällig återhämtning.

Finansminister Magdalena Andersson sade vid en pressträff på tisdagen att regeringen räknar med att Sveriges BNP minskar med 4,0 procent 2020 för att sedan öka 3,5 procent 2021. Vidare tillade hon att svensk BNP bedöms minska i paritet med fallet under finanskrisen.

Vid 12-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index avancerat 1,8 procent till 1.476. Aktier för 9,5 miljarder kronor hade då omsatts. I övriga Europa steg DAX i Frankfurt 2 procent medan CAC40 i Paris handlades upp omkring 0,9 procent.

Riskindexet VIX har fallit tillbaka något och noteras till 56.

Inom storbolagsindexet OMXS30 steg majoriteten av aktierna där cykliska bolag tog ledarfanan. H&M gick starkast och avancerade 4,5 procent följt av SKF med en uppgång om 4 procent. Alfa Laval klättrade 4 procent medan Boliden klev upp 3,6 procent.

Storbankerna bidrog till indexlyftet där Handelsbanken gick starkast med en uppgång på 3 procent med Nordea hack i häl, som även fått en höjd rekommendation av Goldman Sachs, avancerade 2,8 procent. SEB och Swedbank klättrade omkring 1,5 procent.

Ericsson lyfte 1,6 procent. Vd Börje Ekholm konstaterade vid tisdagens årsstämma att 5G-marknaden växer snabbare än de flesta analytiker har förväntat sig och flaggade samtidigt för att coronaviruset inte haft någon större effekt på bolaget.

Något sämre gick det för Essity och Getinge som vardera backade omkring 0,8 procent.

Oljebolagen utvecklades positivt där Africa Oil steg 7,4 procent, Lundin Petroleum med 6,9 procent och Enquest samt Tethys Oil med omkring 4,6 procent. Spotpriset på Nordsjöoljan Brent avancerade med kraftiga 20,1 procent och handlades till 27:30 dollar fatet.

Industrikoncernen Trelleborg meddelade att den organiska försäljningen har påverkats negativt i det första kvartalet 2020 på grund av coronaviruset. Aktien noterade en uppgång på 2,4 procent.

En handfull kursrusare noterades med bland andra forskningsbolaget Synact Pharma som avancerade 21,7 procent på Spotlight Stock Market. Bolaget planerar att påbörja studier med sin läkemedelskandidat AP1189 vid behandling av lungsjukdomen ARDS. Den allvarliga och potentiellt dödliga sjukdomen är aktuell då den även kan utvecklas av patienter smittade av covid-19 i de akuta faserna av coronasmitta.

Solenergiföretaget Midsummer klättrade 25 procent efter att ha fått en order för en produktionslina värd 35-50 miljoner kronor. Ordern är den första inom ramavtalet med Rusnano som meddelades i september.

Sektorkollegan Etrion belönades även ordentligt med en ökning på nästan 31 procent till nivån 1:62 kronor. Pareto har höjt sin rekommendation för bolaget till köp från behåll med en ny riktkurs om 2:50 kronor från 1:60 kronor per aktie. Analyshuset skriver att det är ett bra tillfälle att köpa sig in i aktien som ligger rätt vad gäller miljöaspekter och har även förutsättningar för att ge god avkastning på längre sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.