De förlorar när Spångbergs imperium smälter ihop

En rad svenska fackförbund, ledande fondförvaltare och affärsmän lockades att gå in som delägare i Kjell Spångbergs investmentbolag Emerging Technologies i somras. Men istället för en snabb börsnotering blev delägarna inlåsta med stora innehav som tappat kraftigt i värde.

Emerging Technologies genomförde två emissionsrundor under sommaren. Den första gjordes med teckningskursen 29 kronor och riktade sig till vänner och affärskontakter nära bolaget. I den andra större rundan var teckningskursen 49 kronor.

På denna nivå klev en rad kända investerare och förvaltare in i bolaget. Styrelseordförande Kjell Spångberg och vd Peter Sandberg utnyttjade kraften i sina nätverk fullt ut och lyckades totalt ta in 850 Mkr.

Ett lockbete var en börsnotering redan under hösten och detta i ett av de senaste årens mest omskrivna riskkapitalbolag. Möjligheten till snabba klipp hägrade men resultatet blev ett helt annat. Börsnoteringen är idag uppskjuten på obestämd tid och på tisdagen tvingades Emerging Technologies berätta att värdet på bolagen i portföljen skrivits ner med 805 Mkr.

De omkring 20 institutioner och 250 privatpersoner som investerat i Emerging Technologies sitter därmed inlåsta med en aktie som tappar i värde och dessutom saknar en stadig handel.

Det är en namnkunnig skara investerare och förvaltare som samsas om utrymmet i Emerging Technologies ägarförteckning hos Värdepapperscentralen. De flesta har gått in på 49-kronorsnivån.

Fackförbunden Metall och Industrifacket satsade 14 respektive 8 Mkr i bolaget. Kanske lockades de av att den tidigare socialdemokratiska finansministern Erik Åsbrink sitter i Emerging Technologies styrelse.

Betydligt mer pengar kom från institutioner som SPP, som stoppade in över 130 Mkr. Industrivärden är också storägare med en investering på 65 Mkr. Kompisarna på Handelsbanken satsade ytterligare 50 Mkr via tre olika fonder.

Inslaget av investerare från Göteborgsregionen är markant i Emerging Technologies och förklaras närmast med Peter Sandbergs mångåriga bakgrund i det västsvenska näringslivet. Stena-koncernens moderbolag investerade exempelvis 30 Mkr och stiftelser med koppling till Volvo gick in med 14 Mkr. Chalmers har också mindre ägarandelar via en stiftelse.

Dessutom tillkommer flera aktieklippare från Göteborg som Lars Wikander, Birger Lindeblad och Jarl Kihlberg. Lars Wikander, som också är delägare i bland annat Cognition Ventures, äger 715 000 aktier i Emerging Technologies via holdingbolaget Wikow Invest.

Kjell Spångberg lockade också flera investerare från den svenska nöjes- och mediavärlden, bland annat Pontus Bonnier, Micael Bindefeld och Martin ”E-type” Eriksson. Styrelseproffs som Johan Rapp och Bernt Magnusson hoppade också på tåget.

Gemensamt för de alla är att de sitter inlåsta med aktieinnehav som efter höstens marknadsnedgång är mycket svårvärderade. Något större intresse från marknaden finns inte och Emerging Technologies har inga planer att skapa en inofficiell handel i aktien i väntan på en notering.

”Från styrelsens sida är bedömningen den att vi inte ska verka för en gråhandel i aktien. Men vi har inga synpunker om ägare eller kommissionärer tar sådana initiativ”, säger Peter Sandberg.

Han säger sig inte ha några indikationer på att det förekommit någon handel i aktien. Samma besked kommer från Alfred Berg som var den fondkommissionär som ansvarade för de två finansieringsrundorna.

Men en rad mindre poster har handlats sedan i somras. Indikationerna från marknaden är att handel förekommit runt 40 kronor men att intresset för att köpa aktierna idag är minimalt.

På webbsidan Inoff.nu, som publicerar köp- och säljannonser för onoterade aktier, ligger köpintresset så lågt som 9 kronor. Under hösten har köpare funnits på nivåer upp till 40 kronor medan säljarna har begärt mellan 35 och 89 kronor för en aktie i Emerging Technologies.

Totalt finns det 122,5 miljoner aktier i bolaget vilket gav ett totalt värde på 6 miljarder kronor vid den senaste nyemissionen. Värdet idag är betydligt mer svårberäknat, men det har fallit med minst 800 Mkr.

Exempel på aktieägare i Emerging Technologies:

SPP 2,7 miljoner aktier Industrivärden 1,3 miljoner aktier Handelsbanken (3 fonder) 1 miljon aktier Lars Wikander (Wikow Invest) 715 000 aktier Stena AB 612 000 aktier Volvo (tre stiftelser) 298 000 aktier Metall 280 000 aktier Industrifacket 170 000 aktier Johan Rapp 36 500 aktier Chalmers 20 000 aktier Bernt Magnusson 6 600 aktier Micael Bindefeld 4 100 aktier Pontus Bonnier 2 750 aktier

Källa: VPC

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.