Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Duflo: Människor i fattigdom blir ofta reducerade till karikatyrer

2019-10-14 13:42
Esther Duflo, en av årets tre ekonomipristagare. Foto: AP Photo/Jose Vicente, File/TT

Den franska fattigdomsforskaren Esther Duflo delar Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne tillsammans med Abhijit Banarjee och Michael Kremer.

"Årets pristagare har introducerat ett nytt angreppssätt för att få tillförlitliga svar på hur man kan bekämpa global fattigdom", skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sitt pressmeddelande.

Det handlar exempelvis om att dela upp den stora frågeställningen kring fattigdom i mindre, som exempelvis vilka specifika åtgärder som är mest effektiva för att förbättra skolresultat och barns hälsa.

– Målet med vår forskning är att arbetet med fattigdomsbekämpning ska bygga på vetenskapliga bevis. Ofta blir människor i fattigdom reducerade till karikatyrer, och människorna som försöker hjälpa dem förstår inte de djupt bakomliggande faktorerna, säger Esther Duflo, som blir uppringd under presskonferensen vid Kungliga Vetenskapsakademien

– Låt oss angripa problemen ett och ett för att bättre förstå de verkliga problemen bakom dem.

Hon säger att hon är ödmjuk inför att ha tilldelats priset.

– Jag trodde inte att man kunde få priset innan man var betydligt äldre än någon av oss är, säger hon.

"I mitten av 90-talet visade Michael Kremer och hans kollegor hur kraftfullt detta tillvägagångssätt kan vara genom en rad fältexperiment som testade olika åtgärder för att förbättra skolresultaten i västra Kenya. Abhijit Banerjee och Esther Duflo, ofta tillsammans med Michael Kremer, fortsatte att arbeta på liknande sätt i andra länder och med andra frågor", skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel har delats ut sedan den svenska centralbankens 300-årsjubileum 1969. Bland de 81 pristagarna hittills finns en kvinna, Elinor Ostrom, som fick dela priset med Oliver Williamson 2009

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom