Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

ECB-lättnader drar upp USA-terminerna

2019-09-12 15:14
Foto: AP Photo/Mary Altaffer, file

Uppgången i terminerna för de ledande USA-börserna utökades efter att ECB:s räntebesked, som kom inför torsdagens amerikanska börsöppning. Positiva besked på handelsfronten bidrog också till optimism.

ECB sänkte depositräntan med 10 punkter till -0,50% och återstartar samtidigt sina stödköp genom att från den 1 november nettoköpa obligationer för 20 miljarder euro per månad. Programmet ska pågå så länge som det behövs.

Reaktionen på aktiemarknaderna, såväl i Europa som i förhandeln i USA var positiv. Marknadsräntorna i Europa och USA föll och euron försvagades mot dollarn.

Strax före klockan 15 hade terminen för Dow Jones industriindex gått upp 0,2 procent, S&P 500 hade stigit 0,3 procent medan terminen för Nasdaq 100 var upp 0,7 procent.

Även i Europa stärktes de ledande börsindexen och var vid 15-tiden upp 0,2-0,8 procent.

I handelskonflikten har president Donald Trump beviljat en begäran om att senarelägga en tullhöjning för kinesiska varor till ett värde av 250 miljarder dollar i en replik efter att Kina avbrutit en höjning av tullarna på vissa amerikanska varor. Den höjda tullen kommer nu att börja gälla från den 15 oktober i stället för som tidigare planerat från den 1 oktober.

Ämbetsmän i USA och Kina kommer att återuppta handelssamtalen senare under den här veckan eller under nästa vecka. Därefter väntar samtal på toppnivå i oktober.

I den amerikanska förhandeln med aktier rasade Aurora Cannabis drygt 9 procent. Det kanadensiska cannabisbolaget redovisade på onsdagskvällen svagare försäljning och bruttomarginal än väntat för det fjärde kvartalet.

Programvarubolaget Oracle sjönk 2,5 procent. Sent på onsdagen meddelades att vd Mark Hurd måste ta ledigt på grund av hälsoskäl. Samtidigt var Oracles intäkter för det första kvartalet sämre än väntat.

Mobiloperatören AT&T handlades ned 0,7 procent. AT&T gav på onsdagskvällen en uppdatering om sina planer för återstoden av 2019 och inledningen på 2020 i samband med en konferens i Los Angeles arrangerad av Bank of America Merrill Lynch.

På råvarumarknaden fortsatte oljan ned, efter att ha pressats på onsdagskvällen då Donald Trump sagt att han utvärderar möjligheten att lätta på sanktionerna mot Iran. På torsdagseftermiddagen var WTI-oljan ned drygt 2 procent.

Före börsöppningen presenterades också statistik som visade att konsumentpriserna i USA stigit 0,1 procent i augusti, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 1,7 procent, vilket var något lägre än väntade +1,8 procent i årstakt, enligt Reuters snittprognos.

Enligt veckostatistik sjönk antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA med 15.000 personer, till 204.000 personer. Analytiker hade räknat med 215.000 nya sökande.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom