Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Finansinspektionen kallar Erik Selin till möte

2020-01-23 08:00
FI, Erik Selin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Jörgen Appelgren

Finansinspektionen kallar Collectors storägare Erik Selin och avgående ordförande Lena Apler till möte efter beskedet om extra kreditförlustreserveringar och missade kapitalkrav.

I tisdags meddelade Collector att nischbanken gör extra kreditförlustreserveringar om 800 miljoner, skriver ned it-tillgångar om 150 miljoner och därför tvingas genomföra en garanterad företrädesemission om en miljard kronor.

Läs mer: Collector tar kreditförluster på 800 miljoner kronor

Enligt Collector blir effekterna av åtgärderna att man inte når upp till det så kallade "kombinerade kapitalbuffertkravet". I pressmeddelandet skriver bolaget att en plan för återställande av det kombinerade kapitalbuffertkravet – en så kallad kapitalkonserveringsplan – kommer att lämnas in till Finansinspektionen. Där kommer Collector att framhålla att bolaget – genom den fullt garanterade företrädesemissionen – ”omedelbart adresserar och hanterar effekterna av den extra reserveringen och nedskrivningen”.

Men frågan är hur Finansinspektionen, FI, kommer att reagera på det faktum att Collector inte klarar kraven på kapitalbuffert. Historiskt har FI inte visat någon nåd mot mindre banker och finansbolag som misskött sig eller gjort misstag. Det visar inte minst myndighetens hantering av HQ, Carnegie och Remium. 

Nu säger FI:s pressekreterare Peter Svensson till Affärsvärlden att Erik Selin och Lena Apler kallats till ett möte med myndighetens generaldirektör Erik Thedéen samt representanter från bankområdet.

Läs mer: Selin: Collector kommer aldrig mer ta in pengar

Erik Selin är Collectors största ägare via fastighetsbolaget Balder. Han ska också ta över ordförandeklubban efter grundaren och avgående ordförande Lena Apler.

- Det är för att reda ut planerade åtgärder. Det är egentligen det enda vi kan säga i dagsläget, säger Peter Svensson.

När ska mötet hållas?

- Det kan jag inte svara på. Jag är inte säker på att det är bestämt.

Beskedet om extra kreditförlustreserveringar, missade kapitalkrav och nedskrivna it-tillgångar är bistra besked för aktieägarna. Bolaget har sedan i tisdags tappat en fjärdedel av börsvärdet – drygt en miljard kronor.

Nu handlas aktien till cirka 36 kronor, vilket kan jämföras med introduktionskursen på 55 kronor då Collector noterades 2015.

Annelie Östlund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom