Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Förlust för bitcoinstartupen KNC Miner

2015-06-05 09:01
Foto: AP Photo/Rick Bowmer, File/TT

En nedskrivning på nära 160 miljoner kronor resulterade i att det svenska bitcoinbolaget KNC Miner tvingades redovisa en helårsförlust på 30 miljoner kronor för 2014. Det uppger bolaget i sin årsredovisning, skriver Di Digital.

Bakgrunden till den rejäla nedskrivningen uppges vara den förväntade livslängden för ett chip. Tidigare har man inom bolaget bedömt att chipen kan användas i fem år, vilket är standard för att skriva av till exempel datorer, men enligt den senaste bedömningen uppges den verkliga livslängden uppgå till endast 18 månader, menar bolagets finanschef Sam Saatchi.

Lönsamheten må vara ett problem för KNC, men när det kommer till tillväxten har bolaget uppvisat urstarka siffror. Omsättningen uppgick till hela 640 miljoner kronor förra året, vilket motsvarar samma belopp som Minecraftskaparna Mojang hade under sitt första startår. Bolaget väljer nu också att satsa ytterligare på tillväxten. Bland annat ska ett datacenter i Boden uppföras.

”Vi för en dialog både med Bodens kommun och med ytterligare en kommun i norra Finland om att bygga fler datacenter”, säger Sam Saatchi.

Utöver det har bolaget också valt att byta affärsmodell från att sälja hårdvara till att sälja datakapacitet för bitcoinbrytning.

KNC, som grundades för exakt två år sedan, har dragit in 124 miljoner kronor i riskkapital från flera investerare, däribland Accel, Creandum, GP Bullhound och affärsängeln Martin Wattin.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom