Förlust för bitcoinstartupen KNC Miner

En nedskrivning på nära 160 miljoner kronor resulterade i att det svenska bitcoinbolaget KNC Miner tvingades redovisa en helårsförlust på 30 miljoner kronor för 2014. Det uppger bolaget i sin årsredovisning, skriver Di Digital.

Bakgrunden till den rejäla nedskrivningen uppges vara den förväntade livslängden för ett chip. Tidigare har man inom bolaget bedömt att chipen kan användas i fem år, vilket är standard för att skriva av till exempel datorer, men enligt den senaste bedömningen uppges den verkliga livslängden uppgå till endast 18 månader, menar bolagets finanschef Sam Saatchi.

Lönsamheten må vara ett problem för KNC, men när det kommer till tillväxten har bolaget uppvisat urstarka siffror. Omsättningen uppgick till hela 640 miljoner kronor förra året, vilket motsvarar samma belopp som Minecraftskaparna Mojang hade under sitt första startår. Bolaget väljer nu också att satsa ytterligare på tillväxten. Bland annat ska ett datacenter i Boden uppföras.

”Vi för en dialog både med Bodens kommun och med ytterligare en kommun i norra Finland om att bygga fler datacenter”, säger Sam Saatchi.

Utöver det har bolaget också valt att byta affärsmodell från att sälja hårdvara till att sälja datakapacitet för bitcoinbrytning.

KNC, som grundades för exakt två år sedan, har dragit in 124 miljoner kronor i riskkapital från flera investerare, däribland Accel, Creandum, GP Bullhound och affärsängeln Martin Wattin.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.