H&M och Boliden i botten på börsen

Stockholmsbörsen backade på torsdagen efter att ha stigit de senaste två dagarna.
H&M och Boliden i botten på börsen - borsen-omx-700_binary_6991472.jpg

Konjunkturinstitutets barometer för mars visade på en nedgång från 98,7 i februari till 92,4 i mars, men väntat var nog ett ännu större fall. Eftersom många företag svarade tidigt, innan coronapandemins effekter stod klara, ger barometern nog en för ljus bild och det stora fallet lär komma i april i stället, sade Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit 2,1 procent till 1.417. Aktier för 9,0 miljarder kronor hade då omsatts. I övriga Europa var DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris ned strax under 2 procent.

De flesta av storbolagen inom OMXS30 handlades lägre på torsdagen, men bland andra Getinge, SKF och Essity höll sig ovanför nollstrecket. Getinge, som utvecklats bra i relativa termer under coronakrisen, var upp 6,5 procent medan SKF och Essity var upp 1,1 respektive 0,6 procent.

I bottenskiktet fanns H&M och Boliden med nedgångar på 5,8 respektive 4,9 procent.

Sandvik ska spara 1,5 miljarder under 2020, meddelade verkstadsbolaget och sänker samtidigt utdelningen till 3 kronor per aktie från det tidigare förslaget om 4:50 kronor, med hänvisning till det instabila marknadsläget. Aktien rörde sig måttligt och var ned 0,7 procent.

Atlas Copco var ned 3,4 procent. Verkstadsbolaget anslöt sig till de bolag som nu ser över utdelningen för 2019 och väljer att senarelägga det andra utdelningstillfället av 3:50 kronor av den totala utdelningen om 7:00 kronor för 2019.

Securitas har en stark historik av att kunna anpassa sin verksamhet till tuffare marknadsförhållanden med ett bibehållet stabilt kassaflöde, skriver DNB Markets i en analys där det samtidigt konstateras att covid-19-situationen kan påverka säkerhetskoncernens verksamhet på kort sikt. DNB har sänkt sin riktkurs för Securitas till 122 kronor (195) med bibehållen köprekommendation. Aktien var ned 1,4 procent.

Billerud Korsnäs kommer också att minska på utdelningen och drar tillbaka den tidigare föreslagna extra utdelningen om 4:30 kronor per aktie. Billerud Korsnäs var ner 5,6 procent.

Även Medicover, som rusade 18 procent på onsdagen efter en rekommendationshöjning, har beslutat att dra tillbaka förslaget om utdelning till årsstämman. Aktien förlorade 7,7 procent.

Intrumaktien backade 3,3 procent. Kredithanteringsbolaget meddelade att det inte längre finns förutsättningar för bolaget att nå tidigare uppsatta mål, samt att resultatet kommer att påverkas negativt av covid-19 under en ”begränsad period”.

Uppåt under intensiv handel fortsatte forskningsbolaget Oasmia, som steg ytterligare 3,9 procent efter onsdagsbeskedet om ett globalt samarbetsavtal med amerikanska Elevar Therapeutics om kommersialisering av Oasmias cancerpreparat Apealea.

Forskningsbolaget Saniona har ingått ett andra samarbetsavtal med tyska Boehringer Ingelheim inom schizofreni. Avtalet kan innebära milstolpsbetalningar upp till 76,5 miljoner euro, och aktien steg 6,6 procent.

Oncopeptides lyfte 19 procent. Bolaget meddelade att de övergripande slutresultaten från fas 2-studien Horizon, som utvärderar melflufen i patienter med relapserande och refraktärt multipelt myelom (RRMM), visar på en förbättrad tumörsvarsfrekvens.

Vidare bland forskningsbolagen var Calliditas upp 4,8 procent till 78 kronor. Redeye har höjt sitt motiverade värde i ett basscenario för forskningsbolaget till 140 kronor från tidigare 90 kronor.

Haldex stärktes marginella 0,2 procent. Bolaget har beslutat att korttidspermittera flera anställda i Landskrona, för att anpassa verksamheten till den lägre efterfrågan orsakad av covid-19 utbrottet. Sammanlagt berörs cirka 250 medarbetare.

Tidningen Affärsvärlden rekommenderar köp i mobilspelbolaget G5. Bolaget har knappt påverkats av coronaviruset då flertalet anställda kan arbeta hemifrån, konstaterar tidningen. Aktien var upp 3,2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets