Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ihållande optimism väntas på USA-börserna

2020-01-17 15:15
Foto: AP Photo/Mary Altaffer, file

USA-börserna väntas kunna stiga under fredagens inledande handel och därmed fortsätta torsdagens positiva trend.

Optimismen som utlöstes tidigare i veckan efter undertecknandet av handelsavtalet mellan USA och Kina, eldades på av positiva signaler från den kinesiska ekonomin.

Med 45 minuter kvar till öppning noterades terminerna för Dow Jones industriindex, det bredare S&P 500 och för det teknikorienterade Nasdaq 100 upp 0,4-0,5 procent.

Därmed väntas indexen fortsätta stiga från torsdagens rekordnivåer, då uppgångar om 0,8-1,1 procent noterades.

I Asien avslutade börserna veckan positivt och ännu större uppgångar, kring 1 procent, noterades för de ledande Europabörserna på eftermiddagen.

Googles börsnoterade moderbolag Alphabet kvalade in i "1-biljon-dollar-klubben", då bolagets marknadsvärde översteg den nivån på torsdagen. I fredagens förhandeln steg aktien 0,8 procent.

I tekniksektorn steg Snapchataktien 3,1 procent sedan investmentbanken UBS höjt rekommendationen. Samtidigt sänktes Twitter till neutral, vilket tyngde aktien med 1,3 procent.

Ebay backade också 1,3 procent i kölvattnet av en negativ analys från Wells Fargo, där rekommendationen för aktien sänkts till undervikt.

Vail Resorts, som driver kända amerikanska skidorter som Whistler, föll omkring 7 procent efter att ha meddelat att skidsäsongen fått en svag start som en följd av snöbrist.

Fredagens nyhetsflöde kring Tesla handlade om att USA:s fordonssäkerhetsmyndighet NHTSA inlett en granskning kring uppgifter om att bilar från Tesla accelererat okontrollerat utan förares avsikt. Teslas aktie var ned 1,1 procent.

Klädjätten GAP, som skrotat planerna på att knoppa av och separatnotera sitt lågprisvarumärke Old Navy, handlades däremot upp 1,8 procent.

Amerikansk statistik, som kom före öppningen, visade att bostadsbyggandet steg 16,9 procent i december. Det var en klart större ökning än väntade +1,1 procent, enligt Bloomberg News.

Ytterligare vägledning om den amerikanska ekonomin kommer klockan 15.15, då i form av statistik över industriproduktionen, och klockan 16.00 väntas bland annat ett preliminärt Michiganindex för januari.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom