Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kinahot lyfter ekonomiska risker

2019-12-06 10:49
Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: Steve Helber/TT, Jonas Ekströmer/TT, Stina Stjernkvist/TT

Om Kina gör allvar av handelshotet mot Sverige står stora ekonomiska risker på spel. Svensk export till Kina ökar stadigt och kinesiska investeringar i Sverige har de senaste dryga tio åren landat på över 60 miljarder kronor.

- Vi kommer inte bara införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel, sade Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou i går till Göteborgs- Posten.

Bakgrunden är de kinesiska protesterna kring kulturminister Amanda Linds deltagande vid PEN:s Tucholskypris till den i Kina fängslade svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Läs mer: Kinas ambassadör riktar nya hot mot Sverige

Frågan är vad det nya uttalandet egentligen betyder. Svenska UD har inte fått något handelshot framfört till sig, uppgav utrikesminister Ann Linde till TT på torsdagskvällen.

Men uttalandet är en tydlig eskalering, anser Björn Jerdén, som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

- Kultur är en sak, ekonomi en helt annan. Att ambassadören säger det här helt öppet är en tydlig signal, säger han till Svenska Dagbladet.

Kina och Sverige har ett relativt stort handelsutbyte. Den svenska exporten uppgick i fjol till 67 miljarder kronor, eller fem procent av den totala exporten, en siffra som ökat ytterligare i år, enligt Kommerskollegium. Dessutom har mängder av svenska företagsjättar lokal produktion i Kina.

Åt andra hållet står Kina för cirka fem procent av den svenska importen. Dessutom har kineserna gjort direkta investeringar i svenska företag på över 60 miljarder kronor sedan 2007, enligt en sammanställning gjord av advokatbyrån Baker McKenzie som TT berättat om tidigare.

Kineserna är bland annat storägare i Volvo Cars, lastbilsjätten AB Volvo och biografkedjan Filmstaden.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom