Kinahot lyfter ekonomiska risker

Om Kina gör allvar av handelshotet mot Sverige står stora ekonomiska risker på spel. Svensk export till Kina ökar stadigt och kinesiska investeringar i Sverige har de senaste dryga tio åren landat på över 60 miljarder kronor.
Kinahot lyfter ekonomiska risker - volvo-kina-filmstaden-700_binary_6981085.jpg

– Vi kommer inte bara införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel, sade Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou i går till Göteborgs- Posten.

Bakgrunden är de kinesiska protesterna kring kulturminister Amanda Linds deltagande vid PEN:s Tucholskypris till den i Kina fängslade svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Kinas ambassadör riktar nya hot mot SverigeKina ska begränsa handeln med Sverige. Detta som en reaktion på den svenska regeringens hantering av Gui Minhai-fallet, uppger ambassadör Gui Congyou för Göteborgs-Posten. 

Frågan är vad det nya uttalandet egentligen betyder. Svenska UD har inte fått något handelshot framfört till sig, uppgav utrikesminister Ann Linde till TT på torsdagskvällen.

Men uttalandet är en tydlig eskalering, anser Björn Jerdén, som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

– Kultur är en sak, ekonomi en helt annan. Att ambassadören säger det här helt öppet är en tydlig signal, säger han till Svenska Dagbladet.

Kina och Sverige har ett relativt stort handelsutbyte. Den svenska exporten uppgick i fjol till 67 miljarder kronor, eller fem procent av den totala exporten, en siffra som ökat ytterligare i år, enligt Kommerskollegium. Dessutom har mängder av svenska företagsjättar lokal produktion i Kina.

Åt andra hållet står Kina för cirka fem procent av den svenska importen. Dessutom har kineserna gjort direkta investeringar i svenska företag på över 60 miljarder kronor sedan 2007, enligt en sammanställning gjord av advokatbyrån Baker McKenzie som TT berättat om tidigare.

Kineserna är bland annat storägare i Volvo Cars, lastbilsjätten AB Volvo och biografkedjan Filmstaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.