Köp Ahlsells danska lillkusin

ANALYS Den välskötta VVS- och byggrossisten är så pass tillgångsstinn att rörelsen vrakvärderas till runt tredjedelen av vad Ahlsell just köptes ut från börsen för.

KÖP Den 6 mars i år blev bygg- och VVS-installationsgrossisten Ahlsells sista handelsdag på Stockholmsbörsen. CVC Capitals fonder hade då kommit över inlösengräns med sitt kontantbud värt 55 (svenska) kronor aktien. Samma private equity-bolag vars fonder satte Ahlsell på börsen så sent som hösten 2016 till teckningskursen 46 kronor per aktie. Utköpet värderade Ahlsell till runt 15 gånger 2018 års rörelseresultat, ev/ebit.

Danmark är en av Ahlsells expansionsmarknader och i dansk affärspress spekuleras att Sanistål är huvudkandidaten att förvärva. Det skulle dock inte förvåna Affärsvärlden om även en annan mindre konkurrent snurras i excelarken:

Brødrene A&O Johansen, AOJ, som, vid sidan av Saint-Gobain-ägda Dahl, är en av Danmarks största grossister inom VVS (värme, ventilation, sanitet), el, verktyg, VA (vatten och avlopp) samt vattenförsörjning.

Bolaget är välskött och välinvesterat inom inte minst e-handel och logistik. Den tillgångsstinna balansräkningen har ett stort eget fastighetsbestånd, och rensat för det värderas grossiströrelse inte högre än runt ev/ebit 5 – en tredjedel av Ahlsells prislapp.

Ägarbilden är dock speciell. Utomstående köper röstsvaga börsnoterade preferensaktier (utan den vinstbegränsning som är vanlig bland Stockholmsbörsens preff-bolag), och inte de onoterade röststarka stamaktierna som ger full kontroll över styrelse och ledning.

Flertalet stamaktier ägs av ett gift ledningspar där den ene är mångårig vd:n, 80 år gammal och generation tre i ägarfamiljen, och den andra är hr-chef, 61 år, som nu dessutom flyttat ut till Florida, USA. Kombinerat med avsaknaden av offentliggjort generationsskifte samt långt gången konjunktur är det rent logiskt möjligt att huvudägaren kan tänkas lyssna på budpropåer, åtminstone från rätt håll och med rätt villkor.

Om huvudägarparet inte vill släppa makten över familjebolaget, men ändå vill trappa ned kan det tala för en framtid som höglönsamt utdelningsbolag. Även det kan ta ned ”inlåsningsrisken” för preferensaktieägarna då det finns kapacitet för en flerdubblad direktavkastning på runt 10 procent på dagens kurs.

Brødrene A & O Johansen är en välskött och felprissatt spelbricka i den fortsatta konsolideringen och e-handelsomställningen av nordisk bygg- och VSS-grossistmarknad. För den med tålamod att sitta igenom en konjunkturcykel ser Affärsvärlden begränsad risk att permanent förlora pengar. Köprådets riktkurs på 12 månader sätts till 500 danska kronor.

Det här är en sammanfattning av analysen Hantverkargrossist till vrakpris. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.