Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Köp underskattat förvärvsbolag

2020-02-13 06:00
Foto: Chris Cross/TT

ANALYS Taktätaren utvecklas starkt, men värderingen har inte hängt med.

KÖP Nordic Waterproofing (NWP) bildades så sent som 2011 när Trelleborgs svenska och danska taktätningsverksamheter slogs samman med finländska Lemminkäinens motsvarande verksamhet. Bolaget sattes sedan på börsen i juni 2016 på 71 kronor.

När Affärsvärlden synade aktien senast, i nr 19/2018, var aktien pressad av signaler om en svagare byggkonjunktur samt stigande råvarupriser. Affärsvärlden såg ändå ett köpläge och satte riktkurs 100 kronor. Den riktkursen nådde aktien först i samband med förra veckans bokslutskommuniké, på vilken aktien rusade 8 procent. NWP kunde då summera ett starkt 2019 med 16 procents tillväxt, varav 7 procent organisk, samtidigt som resultatet nådde nya rekordnivåer.

Investerarna verkar dock fokusera på att NWP verkar på en mogen nordisk marknad och missa att bolaget via starka kassaflöden har varit en pålitlig förvärvsmaskin sedan börsnoteringen 2016. Åtta förvärv har tillfört över 700 miljoner i årsomsättning, motsvarande nära 40 procents tillväxt räknat på omsättningen 2016. Vid sidan av den förvärvsdrivna tillväxten har investerarna fått en utdelning som motsvarat en direktavkastning på 4–5 procent per år.

För tillfället verkar investerarna inte alls särskilt rädda för cyklisk risk. Dessutom älskar de förvärvsdriven tillväxt med upptrissade multiplar på förvärvsmaskiner som följd. Mot den bakgrunden blir det väldigt svårt att förstå den låga värderingen av Nordic Waterproofing. Affärsvärlden upprepar köprådet.

Detta är en kortversion av Underskattat förvärvsbolag. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom