Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Metso slår samman mineralverksamhet med Outotec

2019-07-04 08:58
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den finländska verkstadskoncernen Metso slår samman sin verksamhet inom Minerals med Outotec.

Metso Flow Control kommer samtidigt att knoppas av från bolaget och listas separat under namnet Neles.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktieägare med innehav motsvarande 33,6 procent av kapitalet och rösterna i Metso och 24,8 procent av kapitalet och rösterna i Outotec har åtagit sig att rösta till fördel för affären.

Slutförandet av affären förväntas ske under det andra kvartalet 2020 efter sedvanliga godkännanden av affären samt godkännanden på Metso och Outotecs extrastämmor.

Båda styrelserna i Metso och Outotec rekommenderar sina aktieägare att godkänna affären.

Metso har upptagit en lånefacilitet om 1,55 miljarder euro hos Nordea, som senare kommer övergå till Metso Outotec. Faciliteten ska täcka potentiella behov av finansiering och refinansiering i samband med affären.

Det sammanslagna bolaget, som kommer att få namnet Metso Outotec, hade under 2018 en gemensam försäljning om 3,9 miljarder euro. Siffran stiger till cirka 4,2 miljarder euro vid en inkludering av Metsos förvärv av McCloskey. Det justerade ebita-resultatet låg samtidigt på cirka 259 miljoner euro.

Metso Outotec väntas kunna realisera årliga kostnadssynergier före skatt om åtminstone 100 miljoner euro samt synergier på intäktssidan om åtminstone 150 miljoner euro.

Metsos vd Pekka Vauramo kommer att bli vd för Metso Outotec medan Outotecs nuvarande vd Markku Teräsvasara blir vice vd för det sammanslagna bolaget.

Aktieägare i Metso kommer att få 4,3 nya aktier i Outotec för varje aktie i Metso. Det innebär att Metsos aktieägare kommer att kontrollera cirka 78 procent av kapitalet och rösterna i det sammanslagna bolaget medan Outotecs aktieägare får kontroll på resterande cirka 22 procent. I dag befintliga aktier i Metso kommer aktieägarna att behålla, men under ett nytt bolagsnamn - Neles.

Avknoppningen Neles hade under 2018 en försäljning på 593 miljoner euro med ett justerat ebita-resultat på 90 miljoner euro. Huvudkontoret kommer att ligga i Vanda, Finland. Olli Isotala kommer att bli vd för Neles och kommer att ingå i Metsos ledningsgrupp från den 15 juli 2019.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom