Norges rikaste stäms för manipulering av oljepriset

En av Norges rikaste män, John Fredriksen, har hamnat i trubbel. Enligt Reuters stäms två av hans bolag för att ha manipulerat oljepriset.

USA:s tillsynsmyndigheter inleder en av de största utredningarna kring manipulation av oljepriset som gjorts någonsin.

Två välkända företag som bedriver handel av olja stäms. Båda ägs av miljardären John Fredriksen. Enligt myndigheterna har Fredriksen tjänat 50 miljoner dollar genom att ha pressat marknaden 2008 eller runt 315 miljoner kronor.

Stämningen kommer efter att, The Commodity Futures Trading Commission, CFTC, under tre års tid har spekulerats kring att priset manipulerats på något sätt. Det handlar om Fredriksens bolag Parnon Energy Suisse och Arcadia Energy Suisse.

Enligt Rueters manipulerade två handlare oljepriset genom att köpa upp tillräckligt stora volymer av olja. Det var handlaren James Dyer på Parnon Energy i Oklahoma och Nick Wildgoose på europeiska Arcadia Energy.

Genom deras handel kunde de påverka prissättningen av den amerikanska oljan. Eftersom de gav intrycket att det var ont om olja.Arcadia Petroleum Ltd er selskapet John Fredriksens datter Kathrine Fredriksen har arbeidet i de siste året.

Enligt Dagens Näringsliv har Fredriksens dotter Kathrine Fredriksen arbetat i Arcadia Petroleum det senaste året. Det är bolagets schweiziska kontor som ny sägs vara involverad i marknadsmanipulationerna.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.