Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Peab varslar 180 i Stockholm

2018-06-12 11:51
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Orosmolnen hänger sig kvar över Stockholms bostadsutvecklare. Nu varslar Peab 180 anställda från sin bostadsproduktion.

Uppskattningsvis handlar det om 90 tjänstemän och lika många hantverkare i Stockholmsområdet som riskerar att bli av med sina jobb.

Varslet handlar inte om kostnadsbesparingar utan om att möta ett nytt kundbehov, enligt Peabs kommunikationschef Kajsa Jacobsson.

– Vi måste hela tiden anpassa oss till rådande marknad och Stockholmsområdet är speciellt. Det kräver en annan organisation, säger hon.

Hon vill inte kommentera hur den nya organisationen ska se ut, men säger att det handlar om att möta efterfrågan på mer prisvänliga bostäder.

– Vi tror fortfarande på Stockholm och det behovet av bostäder som finns där, men med andra, mer prisvänliga bostäder.

Peab bedömer inte att det finns risk för ytterligare varsel i andra regioner.

– Inte för närvarande. Stockholmsområdet har ju stuckit ut med en mer ensidig produktion, medan vi har sett ett mer diversifierat bostadsbyggande på andra marknader med bland annat mycket hyresrätter, säger Kajsa Jacobsson.

Hon understryker att varslet inte ska likställas med uppsägningar. Först efter förhandlingarna med facket vet man exakt hur många som kommer sägas upp.

– Det är viktigt att komma ihåg det. Vi kommer naturligtvis titta på naturlig avgång och omplacering, säger hon.

Enligt Bennet Justusson, MB-ledamot på Peab, uppgår det totala antalet hantverkare och tjänstemän i det berörda området till 316. 168 är hantverkare och 148 är tjänstemän.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom