Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ronaldo vinnare även på börsen

2019-03-19 12:46
Cristiano Ronaldo. Foto: Insidefoto/TT

Italienska Juventus har gått som tåget på börsen efter köpet av Cristiano Ronaldo. Men fotbollsaktier är i många fall riskfyllda investeringar, visar Affärsvärldens genomgång.

Juventusaktien, som är noterad på Milanobörsen, har också de senaste tolv månaderna har stigit med omkring 150 procent. Detta efter att klubben förra sommaren värvade portugisen Cristiano Ronaldo, vilket drev upp de sportsliga och finansiella förväntningarna på verksamheten.

Totalt sett finns i Europa, inklusive Turkiet, drygt 30 europeiska klubbar noterade. Dominerande aktier är klubbar som Juventus, Manchester United, Lazio, Borussia Dortmund och Roma. Det är inte bara Juventus som varit en kursraket det senaste året. Bland andra Ajax, Benfica och Borussia Dortmund har gjort stora kurslyft medan turkiska storlag som Besiktas har rasat, pressade av dålig ekonomi i både egna klubben och i Turkiet.

De största fotbollsklubbarna gynnas av ökade pengar från sponsorer/annonsörer, biljettförsäljning och den allt högre ersättningen från tv-bolagen för sändningsrättigheterna. Samtidigt är många noterade klubbar små med litet börsvärde och ett management som fokuserar på annat än aktieägarevärde.

– Man får nog säga att de flesta fotbollsklubbarna befinner sig på börsens baksida. Investerarna äger oftast aktier i dessa bolag mer av hjärta än av hjärna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Hur ska man tänka som småsparare?

– Man behöver ha med sig att det på lednings- och styrelsenivå även inom storklubbarna är viss skillnad i professionalitet jämfört med hos ett vanligt börsbolag. En fotbollsklubb finns där för att vinna titlar, inte tjäna pengar. Och det innebär att verksamheten drivs mer av känslor än förnuft och att de finansiella resultaten kan bli ganska svajiga. Samtidigt behöver man förstå att resultaten på planen också spelar in.

Joakim Bornold är samtidigt förvånad över att bara en svensk fotbollsklubb, AIK, är börsnoterad, i synnerhet mot bakgrund av fotbollens popularitet i landet i kombination med intresset för aktiesparande.

Läs mer om Europas fotbollsaktier här eller i veckans tidning.

Tomas Nilsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom