Rysk nätattack mot Anders Ygeman

"Intressen vill piska upp en negativ bild av 5G."

Turer kring vem som får bygga Sveriges 5G-nät har placerat energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i hetluften. Nyligen utsattes han för vad han misstänker är en rysk nätattack.

– Mitt senaste Facebook-inlägg om 5G fick 1 800 kommentarer, säger han.

I vanliga fall får Anders Ygeman på sin höjd ett hundratal kommentarer till sina inlägg på Facebook.

Det stora flödet av 5G-kommentarer och en snabb analys av vilka budskap de innehåller gör att Ygeman ser det hela som en del av påverkanskampanj. Han misstänker att angreppet i grunden styrs av ryska intressen.

– Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5G. De vill hejda 5G-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare, säger han.

Han har tidigare noterat liknande attacker när han tagit upp frågor om invandring.

Är det här något en minister måste leva med eller kommer ni vidta åtgärder?

– Jag tror det här är en del av det nya. Men ibland kommer de att träda över en gräns. Då polisanmäler vi alltid.

Falska påståenden

Enligt Ygeman är det sedan tidigare känt att Ryssland och nyhetstjänster som Russia Today i bland annat USA sprider olika falska påståenden om 5G av den typ som nu flödar in i hans kommentarsfält på Facebook.

Det här är påståenden om faror för fertilitet, cancer, hudförändringar – saker som inte har något stöd i forskningen.

5G-debatten har för Ygeman annars mest handlat om behovet av att skärpa svenska säkerhetskrav på nätoperatörerna.

Han fick igenom en ny lag om elektronisk kommunikation som träder i kraft vid årsskiftet. Den ger bland annat Säkerhetspolisen och Försvarsmakten mer att säga till om när nätoperatörerna granskas.

För Post- och telestyrelsen (PTS) har de skärpta säkerhetskraven inneburit att en auktion av 5G-frekvenser som enligt det senaste budet skulle ha ägt rum i mars nästa år har skjutits upp igen. PTS måste nämligen backa bandet och genomföra ett nytt samråd med berörda myndigheter, mobiloperatörer och leverantörer, så att det är tydligt för alla parter vad som gäller inför auktionen.

Skärpt lagstiftning

Ambitionen är nu att hinna med 5G-auktionerna under senare delen av 2020.

– Om det bara blir några månaders förseningar så är det värt det. Vi har fått på plats den första och kanske skarpaste säkerhetslagstiftningen i världen på 5G-området, säger Ygeman.

Lagändringarna kommer sedan bland annat Säkerhetspolisen varnat för att lagar i Kina gör att bolag som Huawei kan tvingas att medverka till den kinesiska statens underrättelseverksamhet.

Kan Huawei delta i bygget av svenska 5G-nät?

– Den här lagen siktar inte in sig på ett speciellt företag eller ett speciellt land. Det här handlar om säkerhetsnivån för 5G generellt, och även för 4G och 3G, svarar Ygeman diplomatiskt.

Han är samtidigt kritisk till att EU från början inte samordnade sig bättre i frågan om 5G-säkerhet.

Men i och med att Sverige, även med förseningarna, tillhör de länder som går i täten i 5G-utrullningen hade vi inte tid att vänta på att EU skulle få sitt system på plats. Därför går vi nu före.

Vår förhoppning är att EU-ländernas olika delar ska konvergera sedan, till en gemensam syn.

 

Fakta: Anders Ygeman

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), född 1970, har sedan 20-årsåldern varit aktiv i Socialdemokraterna. Hans första politiska uppdrag var som ersättare i sociala distriktsnämnden, Vantör, och som distriktsordförande i SSU Stockholm.

Ygeman valdes in som ledamot i riksdagen 1996, där han efter åtta år gick in i partiets gruppstyrelse. Han började samtidigt få tyngre uppdrag i riksdagen och var bland annat ordförande i miljö- och jordbruksutskottet 2006–2010 och i trafikutskottet 2010–2014.

Han blev 2014 inrikesminister i Stefan Löfvens första regering, men lämnade detta uppdrag 2017 inför hotet om en misstroendeförklaring i riksdagen mot bakgrund av hur han hanterat it-skandalen på Transportstyrelsen. Han övergick då till att bli gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Som gruppledare blev han en av arkitekterna bakom januariavtalet, den blocköverskridande uppgörelsen som för snart ett år sedan satte punkt för en utdragen period av politiskt dödläge i riksdagen och lade grunden för en ny rödgrön regering med Centerpartiet (C) och Liberalerna (L) som stödpartier. Han har därefter sedan åter fått en ministerpost av Stefan Löfven, nu som energi- och digitaliseringsminister.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.