Ericssons VD: Vi finns inte på kartan – jag oroar mig för konkurrenskraften

Högre räntor och minskad efterfrågan tvingade Ericsson till jättenedskrivningen på 32 miljarder kronor för Vonage-förvärvet, enligt VD Börje Ekholm. Han är samtidigt orolig över att 5G-nätet rullas ut för långsamt.
"Jag oroar mig för Europas konkurrenskraft", säger Ericsson-VD:n.
Ericssons VD: Vi finns inte på kartan – jag oroar mig för konkurrenskraften - WEB_INRIKES
Ericssons VD Börje Foto: Andreas Sjölin/TT

Ericssons rapport för tredje kvartalet fick knappast marknaden att jubla. Aktien är i skrivande stund ned 7%. Detta efter att bolaget redovisar ett 5%-igt tapp i omsättningen för tredje kvartalet. Den organiska försäljningstillväxten var ned 10% under kvartalet.

Ericsson, mdkr Q3-2023 Q3-2022 Förändring
Nettoomsättning 64,5 68,0 -5,1%
Organisk försäljningstillväxt, procent -10
EBITA 3,8 7,6 -50,0%
EBITA-marginal 5,9% 11,2%
EBITA, justerat 4,7 7,7 -39,0%
EBITA-marginal, justerat 7,3% 11,3%
Rörelseresultat -28,9 7,1
Rörelsemarginal 10,4%
Nettoresultat -30,5 5,4
Resultat per aktie, kronor -9,21 1,56

Förra veckan kommunicerade Ericsson att bolaget skulle göra en jättenedskrivning relaterad till Vonage-förvärvet på 32 miljarder kronor. Något som även frågorna kom att handla om under rapportpresentationen.

”Högre räntor och ändrad efterfrågan har skapat motvind för oss. Beslutet vi tog i förra veckan är en konsekvens av detta. Vi tror att Vonage är en stor möjlighet som kan omdefiniera vår industri och vara en ny inkomstkälla”, förklarade Ericssons VD Börje Ekholm på videolänk från New York under presskonferensen.

Han menar att Vonage fortsätter att utvecklas och kommer bidra till Ericssons framtida tillväxt. Enligt Ericsson-VD:n kommer de närmaste 5-10 åren att innebära en ökad digitalisering som kommer kräva ännu fler och starkare nätverk och där app-utvecklarna kommer behöva vända sig till det nätverk som presterar bäst.

”Vonage är kritiskt för att bygga vår plattformsaffär. Vinnarna är de som skalar upp först och vi är uppjagade över vår position på marknaden”, säger Börje Ekholm, för dagen iklädd svart skjorta.

Oroas över Europas konkurrenskraft

Rapportpresentationen kom i övrigt att handla om ”timing”.

”Vi har börjat se mer positiva diskussioner med utvecklare och vi är säkra på att en återhämtning kommer ske, men timingen bestämmer våra kunder”, säger Börje Ekholm.

Beskedet från Ericsson var också att den indiska marknaden, som hittills haft en stark tillväxt, kommer mattas av. Istället hoppas bolaget på en positivare comeback i Nordamerika, särskilt in Networks-segmentet som sjönk 60% i tredje kvartalet jämfört med samma kvartal förra året.

Börje Ekholm uttrycker också oro för att den europeiska marknaden ligger efter, trots att utrullningen av 5G fortfarande är i ett ”tidigt stadie av cykeln”.

”I Indien har redan de större städerna rullat ut 5G och ligger strax efter Kina. Europa finns inte på kartan idag. Vi ser begränsad utbyggnad bland flertalet europeiska operatörer som är under press. Jag oror mig för Europas konkurrenskraft. Utan den digitala infrastrukturen på plats i Europa kommer det bli utmanande”, säger Börje Ekholm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets