Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rysslands rikaste vill sälja av

2015-11-13 09:44
Foto: Anna Alferova / Alamy/All over press

Hälften av Rysslands mest förmögna personer planerar att sälja sina företag, skriver Bloomberg.

Konfidentiella undersökningar bland Rysslands miljardärer, som gjorts efter att västs sanktioner trätt i kraft, visar att Rysslands rikaste får svårt att låta sina bolag gå i arv.

- Ägarna till storföretag är i praktiken gisslan. De kan föreslå att deras barn blir gisslan i deras ställe, men bara Putins system bestämmer om de kan tas in, säger London-professorn Alena Ledeneva, som studerat ryska maktnätverk, till Bloomberg.

Resultatet kan bli en svallvåg av sammanslagningar och uppköp de kommande åren, enligt Moskvabaserade investmentfirman Phoenix Advisors.

Hälften av de svarande i en stor undersökning från PwC sa att de planerar att sälja sina innehav, en mer än dubbelt så hög andel som snittet globalt. Och mer än hälften i en undersökning från det miljardärsstödda Moscow Skolkovo School of Management Wealth Transformation Centre tror att stora ryska företag inte kommer att bli familjedynastier.

På Bloombergs lista över de 400 rikaste personerna i världen återfinns 22 ryssar. Dessa kontrollerar sammanlagt omkring 200 miljarder dollar, av vilket mer än hälften är uppbundet i ryska företag.

Totalt har en tredjedel av världens 400 rikaste ärvt sina förmögenheter. Bland de 125 amerikanerna har en fjärdedel gjort det, för de 106 européerna är andelen hälften. Av de 22 ryssarna på listan har ingen ärvt sin förmögenhet.

- Kombinationen av en åldrande generation entreprenörer och en tendens att göra en exit hellre än att låta företaget gå i arv är en speciell egenskap för Ryssland, säger Ilya Solarev på UBS Wealth Management till Bloomberg.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom