Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Saudi Aramco kan värderas under 1 500 miljarder dollar

2019-11-04 09:15
Foto: AP Photo/Hasan Jamali/TT

Saudi Aramcos värdering i den kommande börsnoteringen kan landa på ett värde om under 1.500 miljarder dollar, vilket varit de senaste förhandstipsen.

Landets kronprins har siktat på en värdering på runt 2.000 miljarder, men ur bankernas värderingsintervall kan nivåer ända ner till 1.200 miljarder utläsas, enligt Bloomberg.

Goldman Sachs har den högsta värderingen för Aramco på 1.600-2.300 miljarder dollar, medan HSBC snävar in till 1.600-2.100 miljarder dollar, enligt Bloomberg. Bank of America har gett ett klart bredare värderingsintervall än rådgivarkollegorna, 1.220-2.270 miljarder dollar, skriver nyhetsbyrån.

Värderingen har varit en svårknäckt fråga för Saudi Aramcos ledning och Saudiarabiens kungahus, som till stor del utgör densamma. Noteringen har flyttats fram vid upprepade tillfällen för att säkra så stor likvid som möjligt från den emission som ska göras. På söndagen kom till sist ändå officiellt besked om att aktierna noteras på Tadawul-börsen i Riyad senast i december för att därefter också gå mot en internationell börsplats för en sekundärnotering.

Saudi Aramco har tagit hjälp av bland HSBC, Goldman Sachs och Bank of America inför den väntande börsnoteringen, vars segdragna process pågått sedan 2016.

Börsnoteringen väntas bli den största någonsin och oavsett om värderingen blir 1.200 miljarder dollar eller över 2.000 miljarder dollar också rendera i att världen får ett nytt rekordstort börsbolag alla kategorier.

Överskottet från noteringen är avsett för att bistå kronprins Muhammed bin Salman i hans försök att vända Saudiarabien bort från en ekonomisk strategi som helt är beroende av intäkter från olja, genom att avsätta medel till tunga investeringar i teknologi.

Flera av de investeringar som hittills gjorts under programmet har dock hittills varit fiaskobetonade, bland annat via den så kallade Visionsfonden som drivs av det japanska investmentbolaget Softbank. Visionsfonden är storägare i bland annat det mobilitetsbolaget Uber och meddelandetjänsten Slack som båda gått kräftgång på börsen sedan respektive notering samt i det utskrattade kontorshotellbolaget Wework, vars börsnoteringsplaner kollapsade tidigare i höstas.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom