Sparekonomen om Fingerprint: En tragedi

Fingerprint Cards aktie faller fritt efter bolagets vinstvarning. ”Man har dragit undan mattan för sig själv”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.
Sparekonomen om Fingerprint: En tragedi - Claes Hemberg

Under torsdagsmorgonen stod det klart att biometribolaget Fingerprint Cards vinstvarnar för det fjärde kvartalet. Bolaget inleder ett besparingsprogram och minskar personalstyrkan med 33 procent. I dagsläget har Fingerprint 568 personer som jobbar för företaget inklusive konsulter, enligt bolaget.

”Bolaget drar ner på externa kostnader, främst konsulter, men även på kostnader för egna anställda”, skriver bolaget om sparprogrammet i torsdagens pressmeddelande.

Vinstvarningen är en av fyra sedan december 2016. Aktiekursen började falla redan ett år tidigare, men bara i snitt en av tio Fingerprint-ägare har sålt av sina aktier. Avanzas sparekonom Claes Hemberg tycker att det är en tragedi.

– Nu finns det 60 000 ägare i aktien, en liten nedgång från toppen på 70 000. Av dessa är det ungefär 8-9 000 som köpte innan aktien stack väg 2014.

Han menar att det var den snabbväxande aktiekursen, mer än själva affärsidén, som lockade småspararna att köpa.

– Majoriteten, drygt 90 procent av aktieägarna, har köpt efter att kursen kulminerade fjärde december 2015. Man slutade att köpa för ungefär åtta månader sedan, i april 2017. Några har sålt, men de flesta är kvar.

Claes Hemberg jämför aktien med Bredbandsbolaget från 2000.

– Där sålde folk aldrig, aktien bara dog. Det kanske tar 20 år innan kursen är tillbaka där man köpte, och då är det lika bra att köpa ett verkstadsbolag eller liknande.

Han tror att bolaget kommer överleva, men då kanske anta en ny form.

– Bolaget kan finnas kvar som lågmarginalprodukt. Det är ingen high tech, i dag är man omkörd av konkurrenter. Frågan är om det kommer vara ett svenskt bolag eller om det kommer finnas i ett lågprisland.

Aktien är ned 23 procent sedan gårdagens stängning. Men Claes Hemberg tror inte att Fingerprint-ägarna kommer att sälja aktien efter dagens vinstvarning.

– Tyvärr inte. Har man en gång köpt och är minus, kanske 72 procent, så vill man ogärna sälja. Man väntar på en vändning men sannolikheten för att den kommer är väldigt liten.

Han själv tolkar nyheterna från Fingerprint Cards som en tydlig säljsignal.

– När bolaget säger upp folk så drar man ju undan mattan för sig själv, man visar att det kommer vara svårt att vända.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco