Sparekonomen: Räkna med fler uppköp

I morse framgick att Mellby Gårds bud på Kappahl nu formellt sett är i hamn. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att vi kommer få se fler utköp av den här typen framöver.
Sparekonomen: Räkna med fler uppköp - frida-bratt-nordnet-700_binary_6952465.jpg
Frida Bratt, sparekonom Nordnet.

Mellby Gård förklarar budet på Kappahl ovillkorat och kommer nu verka för att Kappahl ska avnoteras från Stockholmsbörsen. Frida Bratt säger att Kappahl inte kommer att vara det sista bolaget som köps ut med motiveringen att en omstrukturering bör ske i en onoterad miljö.

“Jag tror det är rätt för Kappahl, som får andrum att försöka få e-handeln att växa och få fart på försäljningen i butik. Lyckas man vända Kappahl går spararna visserligen miste om att få åka med på resan, men jag tycker att budet var rimligt och att det var rätt av de sparare som accepterade det. Detta särskilt om vi tar hänsyn till risken för ytterligare kursfall”, skriver hon i en kommentar.

Hon menar att fler bolag lär hamna i samma situation om Sverige nu går in i en lågkonjunktur, speciellt inom retail.

Ett bolag som skulle kunna vara en potentiell uppköpskandidat är Mekonomen, menar hon. Bolag har visserligen kommit en bit på vägen i sin omstrukturering, men bolaget slopade utdelningen i samband med förra årets fjärde kvartal, vilket skulle kunna ha varit ett sätt att få ner kursen om storägaren LKQ vill köpa upp bolaget.

Med tanke på den svaga svenska kronan menar Frida Bratt att det även är förvånande att inte fler utländska investerare lagt bud på svenska bolag.

“Jag tror att såväl industribolag som fastighetsbolag skulle kunna köpas upp. Men speloperatörer, som haft det tufft med pressade aktiekurser sedan den nya regleringen, kan nog vara kandidater för uppköp eftersom det där finns utrymme för konsolidering. Även Attendo, som gått riktigt knackigt sedan problemen i den finländska verksamheten uppdagats, kan möjligen vara en uppköpskandidat”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.