Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Stockholmsbörsen bland de starkaste i Europa

2017-06-20 10:53
Stockholmsbörsen. Foto: Henrik Isaksson / IBL

Årets uppgång på drygt 11 procent är den femte högsta på kontinenten i år – ändå är Stockholm bara trea i Norden.

Endast börserna i Madrid (16,00 procent), Köpenhamn (15,28 procent), Helsingfors (12,49 procent) och Frankfurt (12,26 procent) har under 2017 haft en starkare indexuppgång. Det visar en sammanställning gjord av SvD Näringsliv.

Optimismen på Stockholmsbörsen har framförallt drivits av industribolag. Däremot har börsen tyngts ordentligt av H&M, samt i viss mån av storbankerna. Initialt bidrog även Ericsson negativt, men bolaget har lyckats vända uppåt sedan Christer Gardells intåg som storägare.

– Alla fyra storbankerna väger tungt i index men de har utvecklats något svagare än marknaden. Tungviktaren H&M har gått uruselt. Det som dragit upp index är bland annat stora cykliska exportbolag tack vare stigande vinster och ökad försäljning. Dit hör Sandvik, Volvo, Atlas Copco och Assa Abloy. Även SCA har gått som tåget inför avknoppningen av Essity, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn till SvD Näringsliv.

Trots den starka utvecklingen i ett europeiskt perspektiv ligger Stockholmsbörsen alltså bakom både grannarna i Danmark och Finland, som har ökat med 15,28 procent respektive 12,49 procent. Utvecklingen har dock varit stark i jämförelse med Oslobörsen, som endast har gått upp 3,11 procent sedan årsskiftet.

Gustav Peldán Carlsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom