Stockholmsbörsen bland de starkaste i Europa

Årets uppgång på drygt 11 procent är den femte högsta på kontinenten i år – ändå är Stockholm bara trea i Norden.

Endast börserna i Madrid (16,00 procent), Köpenhamn (15,28 procent), Helsingfors (12,49 procent) och Frankfurt (12,26 procent) har under 2017 haft en starkare indexuppgång. Det visar en sammanställning gjord av SvD Näringsliv.

Optimismen på Stockholmsbörsen har framförallt drivits av industribolag. Däremot har börsen tyngts ordentligt av H&M, samt i viss mån av storbankerna. Initialt bidrog även Ericsson negativt, men bolaget har lyckats vända uppåt sedan Christer Gardells intåg som storägare.

– Alla fyra storbankerna väger tungt i index men de har utvecklats något svagare än marknaden. Tungviktaren H&M har gått uruselt. Det som dragit upp index är bland annat stora cykliska exportbolag tack vare stigande vinster och ökad försäljning. Dit hör Sandvik, Volvo, Atlas Copco och Assa Abloy. Även SCA har gått som tåget inför avknoppningen av Essity, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn till SvD Näringsliv.

Trots den starka utvecklingen i ett europeiskt perspektiv ligger Stockholmsbörsen alltså bakom både grannarna i Danmark och Finland, som har ökat med 15,28 procent respektive 12,49 procent. Utvecklingen har dock varit stark i jämförelse med Oslobörsen, som endast har gått upp 3,11 procent sedan årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.