Svenskt Näringsliv ber räddningspaket för 200 miljarder

Svenskt Näringsliv föreslår ett brett räddningspaket för företag och jobb med anledning av coronakrisen.

I paketet, som totalt uppgår till runt 200 miljarder kronor, ingår bland annat en räddningsersättning som täcker fasta kostnader för de företag som tappat en stor del av sin omsättning samt slopade arbetsgivaravgifter och egenavgifter under en tremånadersperiod.

Det sade Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke vid en pressträff på tisdagen.

”Vi ser en risk för massarbetslöshet. Vi vill rädda så många jobb och företag som möjligt och då behövs åtgärder av stor dignitet. Om vi inte gör de här sakerna nu är vår bedömning att kostnaderna långsiktigt blir betydligt högre än kostnaderna för att rädda jobben nu”, sade han.

Han sade att tidigare åtgärder varit bra, med fokus på lån och företagens likviditet, men att det nu krävs betydligt mer kraftfulla åtgärder, med direkta stöd till företagen. Med anledning av det extremt snabba förloppet är det avgörande att förverkliga förslagen så snabbt som möjligt.

”Läget är extremt akut”, sade Jan-Olof Jacke.

Bland förslagen finns att systemet för korttidspermittering förstärks samt en räddningsersättning för att täcka fasta kostnader som hyror och leasingkontrakt under tre månader för företag som tappar 40 procent av omsättningen eller mer. Denna räddningsersättning är den stora kostnaden, runt 100 miljarder kronor av paketets totala kostnader på cirka 200 miljarder kronor.

Vidare föreslås att arbetsgivaravgifter och egenavgifter slopas samtidigt under tre månader, med ett tak på 3 miljoner kronor som gör att det framför allt hjälper mindre företag. Detta kostar 70 miljarder kronor.

Vidare vill Svenskt Näringsliv se likviditetsstödjande åtgärder så att mer pengar kan nå de företag som behöver dem. Därför föreslår de statliga bankgarantier och sänkt ränta på anstånd med skattbetalningar till högst 1,25 procent. Detta kostar runt 10 miljarder kronor.

I paketet ingår även en en särskild satsning på de allra minsta företagen på 5 miljarder kronor.

”Detta summerar till 200 miljarder kronor eller 4 procent av BNP. Vi behöver något av den här kalibern för att klara av den här extremt utsatta positionen”, sade Jan-Olof Jacke.

Han redogjorde för de senaste svaren i Svenskt Näringslivs näringslivspanel, där 53 procent av företagen uppger att de har likviditetsproblem och 41 procent anger att de varslat eller tänker varsla. Vidare uppger hela 57 procent att de ska använda sig av systemet med korttidspermittering och av de företag som bedriver utrikeshandel uppger 81 procent att den försvårats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets