Telenor spår konsolidering

Den norska teleoperatören Telenor tror att det kommer att ske konsolidering på flera av bolagets marknader och Telenor självt är villigt att delta om förhållandena är riktiga.

Det sade bolagets vd Sigve Brekke vid kapitalmarknadsdagen som hölls på tisdagen.

Telenorchefen upprepade också bolagets prognoser för 2020, som tidigare presenterades i rapporten för det fjärde kvartalet.

Prognosen om en tillväxt i abonnemangs- och trafikintäkterna på 0-2 procent är samma för helåret 2020 som för målen på medellång sikt, under perioden 2020-2022.

”För i år är också ambitionen att nå en 2-4-procentig ebitda-tillväxt och den kvarstår”, sade Sigve Brekke.

Han uppgav också att investeringarna i 5G är inkluderade i bolagets guidning på medellång sikt om att capex, i förhållande till försäljningen, ska ligga kring 15 procent.

Vidare ser Telenor möjligheter till kostnadsbesparingar brutto om 3-4 miljarder norska kronor från strukturella initiativ under perioden 2020-2022, enligt presentationsmaterialet till kapitalmarknadsdagen.

Bland annat kan besparingar brutto på omkring 1 miljard norska kronor uppnås från avvecklingen av kopparnätet i Norge, runt 0,5-1,0 miljarder inom nätverk och IT samt omkring 1 miljard från organisationen där bolaget pekar på en minskning av personalstyrkan med 15 procent. Dessutom ser Telenor en effekt på över 0,5 miljarder norska kronor från digitaliseringsstrategin.

Dessa strukturella initiativ väntas utgöra omkring 50-60 procent av bolaget kostnadsminskningar netto, som enligt bolagets uppsatta mål för 2020-2022 totalt ska ligga på 1-3 procent per år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.