”Tror detta är ett mini-Nibe”

Erik Brändström förvaltar Spiltan Aktiefond Stabil. För Affärsvärlden berättar han om varför H&M kan plockas in i portföljen och ett innehav som kan vara på väg att säljas.

Efter nästan 15 år sålde ni hela ert innehav i H&M i februari 2017. Kan ni ta in bolaget i portföljen igen?

– Det är inte omöjligt. I grunden har H&M alla förutsättningar som vi letar efter. Det är ett bra grundcase med tydlig nisch och fokuserad ledning som driver en genomtänkt strukturerad affär, utan att vara beroende av kortsiktiga nycker. Men vi vill alltid slippa ”ojdå-upplevelser”. Om vi dagen före rapport är oroliga och undrar hur det här kommer gå, så har vi fel bolag i portföljen. Alla kan tappa styrfart, men frågan är om det är tillfälligt eller långsiktigt? I H&M:s fall missade de tranformationsfasen till e-handel. Men bolaget har en enorm potential fortfarande och hygglig balansräkning för att ta sig igenom. H&M är en pågående process hos oss. Vi är ganska långsamma ut och ganska långsamma in.

Ni har både Autoliv och Veoneer, hur tänker ni med avknoppningsbolaget?

– Det funderar vi över. Gamla Autoliv är tryggt och förutsägbart medan avknoppningen kanske kan liknas vid en rymdraket. Tillväxttakt och lönsamhet är frågorna jag grottar med just nu, och frågan är om Veoneer passar den här fonden.

Ett bolag ni har haft sedan start är Nibe, vad är deras främsta utmaning?

– Nibe var inte värt många miljarder när vi klev in 2002, men de har vuxit mycket sedan dess. Den strukturella trenden och efterfrågan finns. Att allt ska bli mer energieffektivt är ingenting som försvinner i morgon. Huvudägaren är besjälad av verksamheten och marknaden är fortsatt fragmenterad, vilket öppnar för förvärv. Men Nibe börjar bli stort, och för att bibehålla fortsatt hög tillväxt måste de klara allt större förvärv.

Vad är det ni ser i Troax som ni haft i snart två år?

– Det är något av ett doldisbolag som tillverkar säkerhetslösningar för robotar och maskiner. Det kanske inte låter så kul men bolaget har en liten marknadsdel och är ändå störst i världen inom sin nisch med en enormt stor potential för strukturell tillväxt. Deras produkter är det sista som installeras när man bygger en fabrik. Det finns i princip ingen prispress, samtidigt som säkerhetstänket ökar i hela världen. Det passar oss bra. Vi försöker hitta bolag som går från att vara en liten lokal aktör, i en nisch med global strukturell efterfrågan. Dessutom är Latour största ägare och jag tror detta är ett mini-Nibe som vi säkert har kvar i portföljen om tio år. Beijer Ref är ett annat bolag vi har som också är starka inom sin nisch – kyla livsmedel. Man kommer ju ihåg hur kylarna såg ut förr på Coop och Ica, de var öppna och det strömmade ut kall luft. Det hade visserligen varit skönt i somras men en energimässig katastrof. Där kommer Beijer Refs moderna, miljövänliga och energieffektiva produkter väl till pass.

Ni har flera investmentbolag, bland annat Kinnevik – vad tror du om Zalando?

– På mogna marknader ser vi hur e-handeln tagit över från traditionell handel i bransch efter bransch. Där har Zalando varit väldigt framgångsrikt. Om man gör en jämförelse med länder som tidigare saknade fast telefoni så hoppade de direkt över till mobiltelefoni. Enligt samma princip tror jag att utvecklingsländer inte kommer att bygga nya butikskedjor utan kör direkt på e-handel i stället. Vad gäller Zalando är frågan när de skruvar om från tillväxt till lönsamhet. De svarar själva: ”Ja, det bestämmer vi själva, nu fokuserar vi på tillväxt”, men någonstans handlar det om en förtroendefråga: investerare måste kunna bedöma om det är ett tillväxtbolag eller avkastningsbolag.

Erik Brändström

Förvaltar: Spiltan Aktiefond Stabil.

Förvaltat kapital: 2,6 miljarder kronor.

Utveckling hittills i år: +9,9 procent.

Tre år: +39 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.