Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trump: Borde ha höjt tullarna mer

2019-08-26 07:46
USA:s president Donald Trump. Foto: Christian Hartmann/TT

USA:s president Donald Trump önskar att han hade höjt importtullarna på kinesiska varor mer på fredagen. Det uppgav Vita huset på söndagen, enligt bland annat Reuters.

Trump väckte uppmärksamhet när han på söndagsmorgonen på en direkt fråga svarade att han kommit på andra tankar om höjningen av importtullarna med 5 procentenheter.

"Presidenten svarade bekräftande - eftersom han ångrar att inte höjde tullarna högre", sade Vita husets talesperson Stephanie Grisham i ett uttalande.

Donald Trump annonserade på fredagen att importtullarna på kinesiska varor för 550 miljarder dollar ska höjas med 5 procentenheter, ett besked som kom timmarna efter att Kina hade annonserat importtullar på amerikanska varor för 75 miljarder som en motåtgärd på USA:s besked om införande av tullar på ytterligare Kinavaror för 300 miljarder dollar den 1 augusti.

På fredagen "beordrade" Donald Trump också amerikanska företag att hitta "alternativ" till Kina, inklusive att flytta hem produktion. Han hävdade senare att en lag från 1977, "International Emergency Powers Act", om han deklarerar ett nationellt nödläge.

På söndagen sade dock Trump att han inte har några sådana planer nu.

"Jag har inga planer nu. Vi kommer faktiskt väldigt bra överens med Kina nu. Vi samtalar", sade han.

Finansminister Steven Mnuchin sade dock i tv-programmet Fox News Sunday att presidenten vill att amerikanska företag ska skifta bort investeringar från Kina. Han tillade att företagen då skulle klara sig bättre om handelskriget mellan USA och Kina blir utdraget.

"Vi vill att de ska vara på platser där deras handelspartners respekterar oss och handlar med oss rättvist", sade Mnuchin.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom