”Undervärderat förvärvsbolag”

Fondens största innehav har gått väldigt starkt på börsen, men det finns fortfarande potential i aktien, menar Viktor Henriksson, som förvaltar Carnegie Micro Cap.

Du följer en värdefokuserad förvaltningsstrategi, trots att värde har underpresterat gentemot tillväxtaktier i flera år. Men du verkar mena att den stora omvärderingen ligger bakom oss och att värderingsgapet kommer minska framöver. Varför tror du det?

– Omvärderingen som vi har sett har ju drivits på av de branta räntefallen. Vi har sagt länge att nu kan räntorna inte bli lägre, men sen har de ändå fortsatt ned, vilket ju har gynnat värderingen av tillväxtbolagen jämfört med värdebolagen. Men nu får vi kanske ta fram det uttrycket igen: det är svårt att se att räntorna ska falla ännu mer härifrån. Även om man inte ser omvälvande ränteuppgångar i närtid så bör i alla fall lite av omvärderingen av tillväxtbolagen vara gjord.

Ett tydligt investerartema förra året var förvärvsbolagen, som gick starkt på börsen. Har du varit med i det racet?

– Ja. I en omvärld med låg inflation, låga räntor och låg tillväxt är ju bolagsförvärv ett bra sätt att skapa tillväxt. Det finns en stor grupp av bolag som fokuserar på förvärv, men flera av dessa har värderats upp under året och har i dag väldigt höga värderingar. Jag har hittat ett knippe förvärvsfokuserade bolag som är lågt värderade och växer bra.

Har du något ett exempel på ett bra förvärvsbolag?

– Spelbolaget Stillfront är fondens största innehav, även om det är på väg att lämna microcap-segmentet efter den starka kursutvecklingen. Stillfront är i allra högsta grad ett förvärvsdrivet bolag, men det fina med det bolaget är att de är väldigt duktiga på att tillföra signifikanta synergier i bolagen de förvärvar. Många av de andra förvärvsbolagen köper och låter bolagen leva vidare i egen regi. En annan bra sak med Stillfront är att de agerar på en marknad som växer organiskt.

Som du säger har ju Stillfront gått väldigt starkt på börsen. Finns det fortfarande potential i aktien?

– Historiskt har Stillfront värderats till ungefär 20 gånger vinsten. Men deras senaste förvärv som de gjorde för några veckor sedan kommer bidra med ungefär 40 procent på vinsten per aktie. Då går värderingen från p/e 20 till p/e 14, vilket är signifikant under de andra förvärvsbolagen.

Du har även taktätaren Nordic Waterproofing i fonden. Varför?

– Nordic Waterproofing är ju verksamma inom takpapp, en helt annan marknad. Bolaget växer bra och de fortsätter förvärva friskt, men de har gått under börsens serieförvärvar-radar. De är lite av en förvärvardoldis. Bolaget tjänar mycket pengar och har en bra lönsamhet, men är lågt värderat. I dag får man aktien för 10 gånger vinsten, vilket gör den till ett av de billigare alternativen bland förvärvarna.

Ett lite oväntat inslag i fonden är investmentbolaget Vostok New Ventures. Hur motiverar du det innehavet?

– Det är ju inte ett traditionellt värdebolag i och med att det är ett investmentbolag som investerar i onoterat. Men man får i dag aktien med 23 procent substansrabatt och det är väl i min värld en värdeinvestering om något. Innehaven i Vostok är intressanta och utvecklats väldigt bra. Det största innehavet är ai-bolaget Babylon Health, som är verksamma inom hälsa, där Kinnevik också är storägare.

Det senaste innehavet du sålde var Byggmax. Varför sålde du?

– Jag tycker de har en jätteduktig vd och en ledning som gör många bra saker. Men jag oroas av den dåliga organiska tillväxten. Att man efter ett vädermässigt mycket ogynsammt 2018 ändå inte har en bättre försäljningsutveckling under 2019 är oroväckande. Jag undrar om det är något strukturellt: att de yngre generationerna går ifrån gör det själv-konceptet och istället lejer proffs.

Viktor Henriksson

Förvaltar: Carnegie Micro Cap.

Förvaltat kapital: 740 miljoner kronor.

Utveckling 2019: + 44,4%.

Utveckling hittills i år: +2,4%.

Utveckling de tre senaste åren: +59,1%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.