Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppgång väntas på börsen

2019-07-04 08:42
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen väntas inleda svagt uppåt på torsdagen, inför den stundande rapportsäsongen, och ser därmed ut att följa upp onsdagens utveckling på Wall Street.

Handeln väntas dock vara begränsad av att USA-marknaderna är stängda för nationaldagsfirande på torsdagen.

Vid 8.30-tiden var terminen för tyska DAX upp 0,2 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMX30-index på 0,2 procent.

New York utvecklades i positiv riktning under onsdagens förkortade handelssession. Enligt uppgifter överväger Kina att köpa amerikanska jordbruksprodukter som en goodwill-gest för att sätta fart på handelssamtalen med USA.

Asienbörserna noterade en lätt uppgång på torsdagen i spåren av en lättnad i handelsspänningarna mellan USA och Kina. Länderna enades om att avstå från nya taxor, i avvaktan på en ny förhandlingsrunda.

Fordonsunderleverantören Bulten har vinstvarnat för det andra kvartalet på grund av lägre volymer, men också av en lägre produktionstakt. Bolaget anger också att en balansering av varulager mot efterfrågan innebär att resultatet kommer att påverkas negativt med 25 miljoner kronor.

Byggkoncernen Peab har förvärvat finländska YIT:s beläggnings- och ballastverksamhet i Norden för uppemot 3 miljarder kronor. Under 2018 omsatte den förvärvade verksamheten drygt 6 miljarder kronor med ett justerat ebitda om 240 miljoner kronor.

Bland mindre bolag har mobilspelbolaget Bublar förvärvat det finländska AR-bolaget Sayduck för 13,5 miljoner kronor.

Satellitbolaget Ovzon har säkrat finansiering för sin första egna satellit, Ovzon 3, genom ett lånearrangemang.

Den finländska verkstadskoncernen Metso slår samman sin verksamhet inom Minerals med Outotec. Det sammanslagna bolaget, som kommer att få namnet Metso Outotec, hade under 2018 en gemensam försäljning om 3,9 miljarder euro.

Norwegians totala passagerartrafik, RPK, steg 7 procent i juni, jämfört med samma månad året innan, enligt bolagets månadsstatistik. Flygbolagets yield, intäkten per passagerarkilometer, var 9 procent högre jämfört med samma månad i fjol. SAS släpper sina passagerarsiffror för juni på fredagen.

SEB Equities har sänkt riktkursen för Swedish Match till 540 kronor från 570 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Nordea Markets har höjt riktkursen för JM till 275 från 250 kronor med upprepad köprekommendation. Inom bostadsutveckling har norska Veidekke meddelat att försäljningen av bostäder gick något bättre i det andra kvartalet jämfört med i det första kvartalet. Bolaget anger att "den positiva trenden" ser ut att fortsätta.

Nordea Markets har även sänkt sin rekommendation för Lagercrantz till behåll från köp medan Addtech har sänkts till behåll från köp.

I den pågående Almedalsveckan på Gotland hålls under dagen Centerpartiets ekonomiska seminarium.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom