Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA-terminer pekar uppåt efter positiva handelssignaler

2019-08-29 15:09
Foto: AP Photo/Mary Altaffer, file

Terminerna för de ledande USA-terminerna handlades tydligt på plus inför torsdagens öppning. Positiva besked på handelskonfliktsfronten dämpade den senaste veckans förhöjda orosnivå på finansmarknaderna.

Kinesiska handelsdepartementets talesman, Gao Feng, betonade på torsdagen vikten av fortsatta handelsförhandlingar med USA och höll öppet för ett besök i Washington i september. Från amerikanskt håll bekräftades att man räknar med ett kinesiskt besök, utan att nämna någon tidpunkt.

Båda sidornas handelsteam har haft kontakt och de diskuterar de tidigare planerade septembersamtalen, enligt det kinesiska departementet, som hoppas att USA avblåser de planerade ytterligare tullarna för att undvika en upptrappning av handelskriget.

Signalerna tolkades positivt, vilket stärkte dollarn liksom aktieindexen.

Med cirka 45 minuter kvar till öppning hade terminerna för Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 ökat 1,0 procent. För teknikorienterade Nasdaq 100 var terminen upp 1,2 procent.

Därmed väntas en fortsättning på onsdagens börsuppgång, då USA-indexen stängde 0,4-1,0 procent högre.

I Europa sågs indexuppgångar under torsdagen på 0,8-1,3 procent för börserna i London, Paris och Frankfurt.

På råvarumarknaden hade oljepriset backat tillbaka till gårdagens nivåer medan basmetallerna handlades högre.

Bland enskilda aktier kan noteras att Abercrombie & Fitch föll 13 procent i den amerikanska förhandeln efter att modekedjan sänkt sin försäljningsprognos. Nu räknar Abercrombie & Fitch med en försäljningstillväxt på 0-2 procent, en sänkning från tidigare bedömning om en tillväxt på 2-4 procent. Bolaget hänvisar delvis till ogynnsamma tullar från handelskonflikten mellan USA och Kina.

Även stormarknadskedjan Best Buy, som bland annat är en stor återförsäljare av vitvaror, hade en tuff dag och aktien var ned 5,5 procent. Försäljningsprognosen missade analytikernas snittförväntningar och bolaget hänvisade till nya USA-tullar som ska införas för kinesiska importvaror.

Cannabisbolaget Tilray handlades däremot upp 1,8 procent, efter att ha meddelat att det förvärvar Four20 i en aktieaffär värd upp till 100 miljoner kanadadollar.

Facebook har erkänt att barnapplikationen Messenger Kids varit "tekniskt defekt" efter att politiker i amerikanska kongressen varslat den federala handelskommissionen FTC om nya integritetsbrister hos den sociala mediedominanten. Facebook var upp 1,2 procent.

Före börsöppningen presenterades en rad statistikrapporter. USA:s BNP ökade med 2,0 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet, vilket var i linje med vad analytikerna hade räknat med, enligt Reuters enkät.

Samtidigt visade en rapport att USA:s underskott i utrikeshandeln med varor preliminärt minskade till 72,3 miljarder dollar i juli från 74,2 miljarder månaden före.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom