Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA-terminerna vänder upp på tull-besked

2019-12-10 15:22
Foto: AP Photo/Mary Altaffer, file

Terminerna för de ledande USA-börserna vände från minus till plus inför tisdagens öppning.

Vändningen kom efter uppgifter i Wall Street Journal om att amerikanska och kinesiska förhandlare jobbar på att skjuta upp de tullar som enligt planen ska införas den 15 december.

Enligt WSJ:s källor har amerikanska förhandlare bland annat bett sina kinesiska motparter att gå med på vissa köp av jordbruksvaror från första början. Kina vill knyta storleken på de inledande köpen till hur stora lättnader på importtullarna USA är berett att ge med omedelbar verkan.

På tisdagen inleder också Federal Reserve sitt tvådagarsmöte som utmynnar i ett räntebesked på onsdag. Den amerikanska centralbanken väntas inte ändra räntan den här gången.

Vid 14.45-tiden var terminerna för Dow Jones industriindex upp 0,1 procent, det bredare S&P 500 noterades 0,2 procent högre samtidigt som Nasdaq 100-terminen låg på plus 0,3 procent.

Tidigare under tisdagen hade USA-terminerna handlats på tydligt minus. I Asien gick börserna i Tokyo och Hongkong ned marginellt och de ledande börserna i Europa visade nedgångar på 0,1-0,7 procent på tisdagseftermiddagen.

Bland enskilda aktier har det rapporterats att storbanken Morgan Stanley planerar att skära ned omkring 1.500 tjänster, enligt Financial Times källor. Uppsägningen motsvarar omkring 2,5 procent av den totala arbetsstyrkan och följer i spåren av osäkra prognoser inför det kommande året.

Före börsöppningen kom USA-statistik som visade att produktiviteten i USA minskade 0,2 procent i årstakt tredje kvartalet, mot en väntad minskning om 0,1 procent.

Johnson Redbooks index visade också att den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 5,0 procent vecka 49, som avslutades den 7 december, jämfört med motsvarande vecka ett år tidigare. Hittills under månaden noteras en uppgång om 5,0 procent. Branschens målsättning för månaden är +6,9 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom