Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vårens bästa kupongklipp

2019-11-27 18:00

Inför årsskiftet rankas börsbolagen som väntas bjuda på de största utdelningarna i vår.

Med niomånadersrapporterna avklarade kan det vara läge att blicka mot 2020 och vårens utdelningssäsong. Tabellen intill listar de 35 bolag som väntas leverera högst direktavkastning nästa år. Bolag med ett börsvärde understigande en miljard kronor samt bolag där det saknas analytikerprognoser är exkluderade.

För bolagen som grupp landar direktavkastningen på goda 6,0 procent i genomsnitt. I topp hamnar oljebolaget Tethys Oil vars förväntade utdelning på 7 kronor per aktie ger en direktavkastning på hela 9,2 procent. Längst ned trängs råvarutrion Lundin Petroleum, SSAB och Boliden vid 4,5 procent.

Samtliga fyra storbanker letar sig in på listan med direktavkastningar på 6,0 procent som lägst (Handelsbanken) och 7,9 procent som högst (SEB). Noterbart är kraftigt sänkta utdelningsförväntningar i den hittills mest penningtvättsskandaliserade banken: Swedbank. I våras räknade analytikerna med cirka 13 kronor per aktie, vilket nu sänkts till 8,7 kronor – en sänkning med en tredjedel.

Ett av de mer oväntade inslagen är förmodligen Sintercast. Efter börsnoteringen i början av 1990-talet var bolaget länge ett till synes hopplöst förhoppningsbolag. Men efter en lång resa har bolaget äntligen fått ordning på verksamheten. I år har aktien rusat nära 90 procent och rörelsemarginalen väntas överstiga 40 procent. Nästa år väntas en utdelning på 7 kronor per aktie, motsvarande 4,7 procents direktavkastning. Good things, sometimes, take time.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom