Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Vi kan tänka längre än till nästa kvartal"

2019-08-19 13:56
Johan Bygge, EQT. Foto: EQT

Podd med Affärsvärlden: Johan Bygge, industriell rådgivare, EQT.

I veckans avsnitt av podden Affärsvärlden talar Johan Bygge, industriell rådgivare åt EQT, om riskkapitalbolagets portföljbolag i Asien. Han talar också om den asiatiska private equity-industrin och hur den skiljer sig åt i relation till riskkapitalindustrin på andra kontinenter som Europa och USA.

Johan Bygge tar bland annat upp apotekskedjan Lao Bai Xing, LBX, som EQT förvärvade för cirka fem år sedan och som driver ett par tusen apotek runt om i Kina. Det är stora affärer som EQT gör i regionen. Ett exempel är försäljningen av I-med, en av Australiens största radiologileverantör som, med sina 200 kliniker, har runt tjugo procent av marknaden. Affären var mellan två finansiella ägare då EQT sålde till Permira som är ett brittiskt multinationellt riskkapitalbolag. Enligt Australian Financial Review fick EQT in 1,26 miljarder australiensiska dollar, motsvarande åtta miljarder kronor, vid försäljningen. Även om det finns regionala skillnader inom private equity-industrin så påpekar Johan Bygge att det, mellan enskilda aktörer, finns större skillnader vad gäller det långsiktiga ägandet, något som i sin tur kan handla om riskkapitalbolagets mognadsgrad.

– Om man ska prata om skillnader mellan regioner har utvecklingen av private equity-bolag hamnat lite länge i Europa i och USA. Men en sak som särskiljer EQT litegrann är att vårt fokus och arvet från vår Wallenbergtillförighet gör att vi genererar avkastning genom att bygga bra bolag – på det sättet är vi industrialister, säger Johan Bygge i podcasten och fortsätter:

– Ibland anklagas den här branschen för att vara kortsiktig, jag tycker verkligen inte det.

Johan Bygge har ett långt förflutet inom svenskt näringsliv men också i Asien som han har bott i under flera omgångar av sin karriär. Under sin tid på Electrolux arbetade han på flera toppositioner, bland annat som vd för Electrolux avdelning "Major Appliance Europe & Asia Pacific". Han kom till riskkapitalbolaget EQT år 2011, var med och strukturerade om bolaget, satte det "on shore" och har sedan dess bland annat varit ordförande för EQT Asia Pacific. Innan EQT arbetade han i Wallenbergsfären, som finanschef på Investor. EQT:s utveckling har varit enorm. Sedan start har private equity-bolaget rest 62 miljarder euro. Att private equiy-industrin skulle vara kortsiktig är någonting Johan Bygge värjer sig mot, särskilt i relation till börsbolag.

– Här får man möjlighet att tänka längre än till nästa kvartal, säger han i podden.

I Asien och Australien fokuserar EQT på mellanstora bolag, "midmarketbolag", samt infrastrukturfonder och därtill reser de pengar från asiatiska investerare som vill in i någon av EQT:s fonder. Hur det blir framöver återstår att se.

Lyssna här nedan, i Spotify, Itunes eller acast.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom